12 judecători şi 3 executori judecătoreşti, ARESTAŢI pe un termen de 30 de zile

Judecătoria Buiucani a emis joi, 22 septembrie, mandate de arest pe un termene de 30 de zile pentru 12 foști sau actuali judecători și trei executori judecătoreşti, anunță Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție. Vineri, instanţa de judecată urmează să decidă în cazul altor trei magistraţi.

Aceștia au fost reținuți acum două zile în dosarul ce vizează tranzacții frauduloase în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari din Federația Rusă. Procurorii spun că au cerut ca magistraţii să fie cercetaţi în arest, pentru ca aceştia să nu poată influenţa ancheta.

În total, 15 judecători și 3 executori judecătorești au fost reținuți marți, după ce ofițerii CNA au efectuat peste 50 de percheziții în oficiile, domiciliile şi automobilele acestora.Operaţiunea a fost desfăşurată de Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie.

“Este vorba de spălarea a peste 20 miliarde de dolari, care au fost încasaţi în urma unor documente contrafăcute de executori. Dosarele sunt parte dintr-un complex de dosare penale pornite pe schema de spălare de bani prin Republica Moldova încă în 2014. Schema a avut loc prin intermediul mai multor companii off-shore şi companii din Rusia. Deocamdată nu deţinem informaţii unde au ajuns banii”,  a declarat ieri şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.