15:24:49 16.04.2024
Stiri

R. Moldova, în prag de COLAPS demografic și economic: „Există riscul să DISPARĂ mai multe localități”

Social 22.09.2016 10:50 Vizualizări2455 Autor: Ziarul National


R. Moldova, în prag de COLAPS demografic și economic: „Există riscul să DISPARĂ mai multe localități”
Olga Găgăuz, șefa Centrului de Cercetări Demografice

Îmbătrânirea populației, rata scăzută a natalității și migrația pustiesc localitățile din R. Moldova, iar unele riscă să dispară în următorii ani.

Datele Indicelui Integral Teritorial de Securitate Demografică, făcute publice astăzi, arată că situația este mai bună în municipiul Chișinău și în raioanele Dubăsari și Ialoveni, care au obținut un punctaj între 63 și 67,5.

La polul opus se află raioanele din nordul R. Moldova – Briceni, Dondușeni și Ocnița, cu un punctaj între 30,5 și 37,4.

Totuși, a explicat Olga Găgăuz, șefa Centrului de Cercetări Demografice, chiar dacă în municipiul Chișinău indicatorii sunt mai mari, rata fertilității este extrem de scăzută – niciun copil la o femeie, gol acoperit de migrația internă, în condițiile în care oamenii vin în capitală din provincie în căutarea unui loc de muncă.

Olga Găgăuz afirmă că, în următorii ani, se așteaptă o scădere și mai mare a populației, fapt care va diminua puterea economică a localităților și chiar va duce la dispariția unor localități.

Drept urmare, specialiștii recomandă perfecționarea structurii administrativ-teritoriale din R. Moldova, dezvoltarea localităților mari și transformarea acestora în centre economice etc.

Vedeți mai jos situația din raioanele R. Moldova în ce privește numărul populației, rata de ocupare a acesteia, starea sănătății și socială a oamenilor.


În domeniul ocupațional, cel mai înalt punctaj acumulează mun. Chișinău (57,2). Locul doi îl ocupă mun. Bălți − cu 42 de puncte și un punctaj similar a acumulat raionul Cimișlia (40,4). În grupul cu cel mai mic punctaj care oscilează în limitele 28,2-32,8 au întrat raioanele nordice: Ocnița, Dondușeni, Edineț, Râșcani, Drochia, Glodeni, Fălești, Sângerei, Florești. Iar raionele Dondușeni și Ocnița ocupă ultimile locuri în clasificarea raioanelor la capitolul ocupațional.



În domeniul social, prima poziție este ocupată de mun. Chișinău (88,4), cu un punctaj circa de două ori mai mare decât valoarea minimă pe țară. Locul doi este ocupat de mun. Bălți și raionul Dubăsari, care au obținut 79,0 și respectiv 77,2 puncte. Cele mai mici punctaje înregistrează raioanele Leova, Hâncești, Nisporeni, Cantemir, Telenești și Șoldănești – ce se încadrează în intervalul 49,5 - 55.


În domeniul sănătății, cel mai înalt punctaj a acumulat raionul Nisporeni – 72,6 puncte, municipiul Chișinău și trei raioane − Orhei, Cimișlia și Cahul, s-au încadrat în limitele 65-70 puncte, ceea ce înseamnă că la fel au acumulat un punctaj major. Raioanele care au acumulat cel mai mic punctaj sunt: Sângerei, Florești, Cantemir și Șoldănești.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md