„Moldova şi Ucraina fac parte din acelaşi pachet de securitate. Moldova este partea mai mică a acestui pachet, dar pachetul este acelaşi – vecinătatea estică a NATO şi Uniunii Europene care trebuie făcută sigură”, a explicat Socor.

Totodată, analistul Fundaţiei Jamestown susţine că televiziunile ruseşti retransmise în Republica Moldova au un impact devastator asupra formării opiniei publice. Şi asta pentru că posturile TV ruseşti se bucură de acces nerestricţionat la noi în ţară. „Moldovei îi lipseşte ceea ce se numeşte securitate informaţională. Dar fundalul pentru aceste evoluţii este eşecul alianţei guvernamentale care se cheamă Alianţă Pro Europa”, a mai punctat Socor.

În altă ordine de idei, expertul a conchis că în ultimul deceniu, curba sprijinului pentru opţiunea europeană a scăzut continuu, în timp ce sprijinul popular pentru opţiunea eurasiatică a mers neabătut în sus din cauza Partidului Comuniştilor. Vladimir Socor a amintit că în 2005, PCRM declara ideea eurointegrării drept prioritate de politică externă, iar ulterior a optat la o politică „multi-vectorială” pentru a crea un echilibru între cele două opţiuni.