Procuratura militară din Breansk a dispus reexaminarea cazului lui Vadim Pisari, tânărul împușcat de un pacificator rus

Noi evoluții în cauza lui Vadim Pisari, tânărul care a fost omorât de către un soldat rus din cadrul misiunii de pacificare, la 1 ianuarie 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă, anunţă Promo-LEX.

Potrivit informației prezentate de Ministerul Justiţiei al Federației Ruse către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, Procuratura militară din Breansk a dispus anularea ordonanței de clasare a cauzei penale, în privința soldatului rus care l-a omorât pe Vadim Pisari și a dispus reexaminarea cauzei.

Aceasta decizie a survenit în urma Hotărârii CEDO, din 21 aprilie 2015. Atunci, CEDO a constatat violarea art.2 al Convenției Europene – dreptul la viață, în esență și sub aspect procedural.

Curtea a considerat că nu a existat o necesitate acută pentru a permite soldatului rus aplicarea forței letale. Totodată Curtea a constatat că ancheta desfășurată de către autoritățile ruse pe marginea decesului lui Vadim Pisari nu a fost adecvată.

Totodată, Federația Rusă urma să achite reclamanților, părinților lui Vadim Pisari, despăgubiri sub forma prejudiciului moral în sumă de 35.000 euro și 5.580 euro costuri și cheltuieli pentru asistența juridică.

Pe 1 ianuarie 2012 tânărul Vadim Pisari din satul Pîrîta raionul Dubăsari a fost împușcat de un pacificator rus de la postul trilateral numărul 9 pentru că nu s-ar fi oprit la cererea acestuia. Tânărul de numai 19 ani a decedat la spitalul de urgență din capitală.

Tragedia a fost urmată de mai multe proteste la Nistru, dar și la Ambasada Federației Ruse la Chișinău. Mii de cetățeni au cerut retragerea Armatei a 14-a din regiunea transnistreană, dar și eliminarea formatului de pacificatori.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.