Declaraţiile au fost făcute de Margot Wallström şi Linas Linkevičius, miniştri ai afacerilor Externe ai Suediei şi Lituaniei, aflaţi astăzi într-o vizită la Chişinău.

Margot Wallström a remarcat că procesele de integrare europeană pot ajuta la schimbarea ţărilor din Europa de Est. Oficialul speră că Republica Moldova va depune eforturi pentru a combate corupţia, pentru a reforma justiţia, procuratura, şi sistemul bancar şi pentru a asigura libertatea presei şi egalitatea de gender în procesul legislativ.

Ministrul suedez speră că la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga va fi deschisă oportunitatea ca Moldova să obţină perspectiva de aderare la UE.

La rândul său, ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a menţionat că, din experienţa ţării sale, ştie că în calea spre UE nu trebuie să existe corupţie.

Ministrul a adăugat că Republica Moldova are foarte mulţi prieteni în Uniunea Europeană, dar aceşti prieteni nu pot face temele pentru acasă pentru moldoveni.

Ministrul de Externe de la Chişinău, Natalia Gherman, a comunicat că vizita celor doi miniştri europeni a avut loc în contextul apropierii Summitului de la Riga. Discuţiile au abordat teme precum agenda europeană a Republicii Moldova, implementarea reformelor şi aplicarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE.