Intrarea în biroul judecătorului, care examinează dosarul în care Ilan Shor este acuzat că ar fi obţinut prin înşelăciune cinci miliarde de lei de la BEM, a fost blocată de bodyguarzii businessmanului, interzicând jurnaliştilor să se apropie.

Cei câţiva poliţişti dezarmaţi care asigură ordinea publică au refuzat să intervină în momentul în care activistul Anatol Mătăsaru s-a luat la ceartă cu paza de corp a lui Ilan Shor care nu i-a permit să intre în biroul judecătorului.

Avocaţii lui Ilan Shor au refuzat să spună cine sunt martorii pe care apărarea îi va invita în instanţă.



Dosarul Shor a fost transmis în judecată pe 24 august. Procuratura Anticorupţie anunţa că fostul şef al Consiliului de administrare al BEM ar fi obţinut, prin înşelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Banii au fost oferiţi în calitate de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Shor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă.

Potrivit rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al Băncii de Economii să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora. Fiind audiaţi de procurori, membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asigurări că debitorii sunt agenţi economici serioşi, iar afacerea este profitabilă pentru bancă datorită dobânzilor mari pe care le vor primi după rambursarea creditelor.

Procurorii au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din Banca de Economii. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii off-shore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

Shor este acuzat de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de până la 15 ani închisoare.