Repor­te­rii ZdG au mers azi la Tiras­pol, vizi­tând câteva sec­ţii de votare. În pre­a­jma sec­ţi­i­lor de votare se aflau mai mulţi mili­tari echi­paţi, pur­tând căşti anti-glonţ. Aceştia încu­ra­jau oame­nii să meargă la vot, con­du­când bătrâ­nii în inte­ri­o­rul sec­ţi­i­lor de votare. Deşi situ­a­ţia era calmă, foto­gra­fi­e­rea în incinta sec­ţi­i­lor de votare a fost strict inter­zisă, iar repor­te­rii au fost pre­ve­niţi să nu ia ima­gini nici din pre­a­jma loca­ţi­i­lor de vot, cum ar fi Pala­tul Repu­bli­cii, punc­tul con­su­lar al Amba­sa­dei Fede­ra­ţiei Ruse sau Casa Ofi­ţe­ri­lor din Tiras­pol.

La Casa Ofi­ţe­ri­lor din Tiras­pol la ami­ază erau cozi kilo­me­trice, iar la intra­rea în sec­ţie oame­nii erau con­tro­laţi de un sol­dat îna­r­mat. De alt­fel, pe teri­to­riul aces­tui punct de vot se aflau mai mulţi mili­tari îna­r­maţi şi per­soane în civil care urmă­reau eve­ni­men­tul. Lângă clă­di­rea Casei Ofi­ţe­ri­lor s-a dat şi un con­cert pen­tru votanţi unde inter­pre­ţii, îmbră­caţi şi ei în haine mili­tare, au cân­tat, între altele, „The wind of change” – „Vân­tul Schim­bă­ri­lor”, un cân­tec noto­riu al for­ma­ţiei Scor­pi­ons des­pre „schim­bă­rile de mâine”.

Amin­tim că în peri­oada cam­pa­niei elec­to­rale pen­tru Duma Rusă loca­li­tă­ţile din regiu­nea trans­nis­treană au fost împân­zite de publi­ci­tate pen­tru dife­riţi poli­ti­cieni ruşi. La fel, presa locală a îndem­nat locu­i­to­rii să meargă la vot, iar auto­ri­tă­ţile din regiune au orga­ni­zat mai multe eve­ni­mente în cadrul cărora expu­neau mesa­jul „Împre­ună cu Rusia”.

Exper­ţii con­si­deră că locu­i­to­rii regiu­nii trans­nis­trene au acces limi­tat la alte infor­ma­ţii decât pro­pa­ganda rusească şi sunt deter­mi­naţi să cre­adă că într-o bună zi regiu­nea lor se va uni cu Fede­ra­ţia Rusă. Ale­xan­dru Zubco, repre­zen­tant al Promo-Lex, sus­ţine că publi­ci­ta­tea elec­to­rală pen­tru Duma Fede­ra­ţiei Ruse care s-a făcut în regiune a con­ţi­nut mai multe ata­curi la inte­gri­ta­tea teri­to­ri­ală a R. Mol­dova, inclu­siv decla­ra­ţi­ile depu­ta­tu­lui Vla­di­mir Jiri­no­vs­ki, care a rei­te­rat public în această cam­pa­nie elec­to­rală că toate zonele sepa­ra­tiste ar tre­bui inte­grate în Fede­ra­ţia Rusă. Zubco men­ţio­nează că este pen­tru prima dată când Fede­ra­ţia Rusă a des­chis atât de multe sec­ţii de vot în regiu­nea sepa­ra­tistă, ante­rior acest lucru fiind impo­si­bil.

Cu toate aces­tea, auto­ri­tă­ţile de la Chi­şi­nău nu au emis niciun comu­ni­cat sau un comen­ta­riu asu­pra abu­zu­ri­lor din aceasta cam­pa­nie. Zilele tre­cute Minis­trul de Externe Andrei Gal­bur s-a întâl­nit cu omo­lo­gul său Ser­ghei Lavrov, fără să abor­deze ches­tiu­nea trans­nis­treană. Într-un comu­ni­cat emis de MAEIE de la Chi­şi­nău se spune că „În cadrul între­ve­de­rii, cei doi mini­ş­tri au apre­ciat pozi­tiv relan­sa­rea dia­lo­gu­lui poli­tic. Cei doi inter­lo­c­u­tori au salu­tat, de ase­me­nea, relan­sa­rea recentă a pro­ce­su­lui de nego­ci­eri în for­ma­tul „5+2” în vede­rea iden­ti­fi­că­rii unei solu­ţii poli­tice pen­tru pro­blema trans­nis­treană în baza res­pec­tă­rii suve­ra­ni­tă­ţii şi inte­gri­tă­ţii teri­to­ri­ale a Repu­bli­cii Mol­dova şi adop­tă­rii unui sta­tut juri­dic spe­cial pen­tru regiu­nea trans­nis­treană”.

Urnele de vot s-au des­chis la ora 8:00 şi se vor închide la ora 20:00.

Aproape 110 mili­oane de ale­gă­tori din Fede­ra­ţia Rusă au fost aştep­taţi astăzi la urne pen­tru a alege noua com­po­nenţă a Dumei de stat. Cetă­ţe­nii ruşi au avut de ales din 6500 de can­di­daţi, res­pec­tiv 14 par­tide înscrise pe lis­tele elec­to­rale.