Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO: Cum s-a votat la…

VIDEO: Cum s-a votat la Tiraspol noua componență a Dumei de stat din Federația Rusă

Douăzeci și două de secții de votare pentru alegerea deputaților în Duma de stat a Federației Ruse au fost deschise azi în toate orașele din regiunea transnistreană. Astfel, în Tiraspol au fost deschise 9 secții de votare, în orașele Dubăsari și Râbnița – câte două, în Bender – cinci, în Grigoriopol, Camenca și Dnestrovsk – câte una.

Reporterii ZdG au mers azi la Tiraspol, vizitând câteva secții de votare. În preajma secțiilor de votare se aflau mai mulți militari echipați, purtând căști anti-glonț. Aceștia încurajau oamenii să meargă la vot, conducând bătrânii în interiorul secțiilor de votare. Deși situația era calmă, fotografierea în incinta secțiilor de votare a fost strict interzisă, iar reporterii au fost preveniți să nu ia imagini nici din preajma locațiilor de vot, cum ar fi Palatul Republicii, punctul consular al Ambasadei Federației Ruse sau Casa Ofițerilor din Tiraspol.

La Casa Ofițerilor din Tiraspol la amiază erau cozi kilometrice, iar la intrarea în secție oamenii erau controlați de un soldat înarmat. De altfel, pe teritoriul acestui punct de vot se aflau mai mulți militari înarmați și persoane în civil care urmăreau evenimentul. Lângă clădirea Casei Ofițerilor s-a dat și un concert pentru votanți unde interpreții, îmbrăcați și ei în haine militare, au cântat, între altele, „The wind of change” – „Vântul Schimbărilor”, un cântec notoriu al formației Scorpions despre „schimbările de mâine”.

Amintim că în perioada campaniei electorale pentru Duma Rusă localitățile din regiunea transnistreană au fost împânzite de publicitate pentru diferiți politicieni ruși. La fel, presa locală a îndemnat locuitorii să meargă la vot, iar autoritățile din regiune au organizat mai multe evenimente în cadrul cărora expuneau mesajul „Împreună cu Rusia”.

Experții consideră că locuitorii regiunii transnistrene au acces limitat la alte informații decât propaganda rusească și sunt determinați să creadă că într-o bună zi regiunea lor se va uni cu Federația Rusă. Alexandru Zubco, reprezentant al Promo-Lex, susține că publicitatea electorală pentru Duma Federației Ruse care s-a făcut în regiune a conținut mai multe atacuri la integritatea teritorială a R. Moldova, inclusiv declarațiile deputatului Vladimir Jirinovschi, care a reiterat public în această campanie electorală că toate zonele separatiste ar trebui integrate în Federația Rusă. Zubco menționează că este pentru prima dată când Federația Rusă a deschis atât de multe secții de vot  în regiunea separatistă, anterior acest lucru fiind imposibil.

Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu au emis niciun comunicat sau un comentariu asupra abuzurilor din aceasta campanie. Zilele trecute Ministrul de Externe Andrei Galbur s-a întâlnit cu omologul său Serghei Lavrov, fără să abordeze chestiunea transnistreană. Într-un comunicat emis de MAEIE de la Chișinău se spune că „În cadrul întrevederii, cei doi miniştri au apreciat pozitiv relansarea dialogului politic. Cei doi interlocutori au salutat, de asemenea, relansarea recentă a procesului de negocieri în formatul „5+2” în vederea identificării unei soluţii politice pentru problema transnistreană în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi adoptării unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană”.

Urnele de vot s-au deschis la ora 8:00 și se vor închide la ora 20:00.

Aproape 110 milioane de alegători din Federația Rusă au fost așteptați astăzi la urne pentru a alege noua componență a Dumei de stat. Cetățenii ruși au avut de ales din 6500 de candidați, respectiv 14 partide înscrise pe listele electorale.