00:14:04 26.04.2024
Stiri

FOTOGALERIE // O expoziţie despre cum era viaţa SOLDAŢILOR români pe front acum un secol, în Primul Război Mondial

Reportaj 18.09.2016 13:02 Vizualizări2680 Autor: Ziarul National


FOTOGALERIE // O expoziţie despre cum era viaţa SOLDAŢILOR români pe front acum un secol, în Primul Război Mondial Sursa: hotnews.ro

În tranşeele Primului Război Mondial viaţa era grea din cauza prafului, zgomotului, lipsurilor şi din cauză că în orice moment puteai fi ucis de inamic. La Muzeul Naţional de Istorie s-a deschis o expoziţie care, ajutată de sunet, lumini şi diorame recreează momentele trăite de soldaţii români între 1916 şi 1918. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 martie 2017.


Toamna lui 1916 a fost una dintre cele mai grele perioade din istoria României, ţara fiind ocupată aproape în totalitate de germani. În Moldova au ajuns 1,5 milioane de refugiaţi şi se estimează că peste 300.000 de oameni au murit din cauza tifosului şi foametei.



Situaţia a fost salvată de cei aproape 2.000 de oameni ai misiunii franceze condusă de generalul Berthelot care în cinci luni a reuşit să reorganizeze armata, iar situaţia s-a redresat în 1917.

La sfârşitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă ţară, dar până acolo au fost lupte crâncene. În expoziţia România în Marele Război sunt recreate tranşeele, poţi vedea condiţiile inumane, armele din acele vremuri şi poţi auzi sunetul obuzelor şi poţi urmări documentare.



Puteţi afla şi despre românii închişi în diversele lagăre din Bulgaria sau Germania, dar şi despre cele şapte tabere mari de prizonieri români instalate de germani pe teritoriul României.

Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania şi, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăşti şi Mărăşeşti, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea şi realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească, spun organizatorii.



Totodată, în expoziţie sunt prezentate şi subiecte mai puţin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război.



Organizarea expoziţiei România în Marele Război a fost posibilă datorită colaborării dintre Muzeul Naţional de Istorie a României şi alte 20 de instituţii din ţară şi Republica Moldova.











Sursa: hotnews.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md