Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (foto, video) Un alt local…

(foto, video) Un alt local din capitală permite fumatul deși legea interzice expres acest lucru

Deși legea privind controlul tutunului, care interzice fumatul în locurile publice, a intrat în vigoare deja de câteva luni, în localurile din Chișinău continuă să se fumeze. Un cititor ZdG a expediat pe adresa redacției noastre imagini foto și video în care se vede cum, în clubul karaoke „Vivaldi” de pe str. Ismail din capitală, clienții fumau atât narghilea cât și țigări simple fără ca administrația să intervină ca să le interzică acest lucru. Din contră, din imagini se vede cum chiar angajații clubului sunt cei care pun la dispoziția clienților narghilea. Administrația localului spune că interzice fumatul, dar că oaspeții lor nu se conformează.

Conform informațiilor oferite de cititorul care ne-a trimis imaginile, în seara zilei de joi, 15 septembrie 2016, în clubul karaoke „Vivaldi” din Chișinău, care aparține firmei „Climat Confort Grup” SRL, clienții au avut liber la fumat, iar chelnerii aduceau tuturor doritorilor narghilea și scrumiere. Cititorul spune că a făcut un experiment și chiar a comandat și el narghilea, iar angajații localului i-au adus fără a ține cont de legea care interzice fumatul în localurile închise.

Contactată de ZdG, Irina, așa cum s-a prezentat administratoarea localului, spune că deși ei interzic fumat, clienții continuă să fumeze fără acordul administrației. „Noi interzicem în clubul nostru să se fumeze. Noi nu le permitem, oamenii singuri fumează.  La noi sunt încleiate stickere care interzic fumatul. Ei le văd, dar oricum unii fumează, alții nu”, afirmă administratoarea. Spusele ei însă sunt contrazise de imaginile din care se vede că chiar angajații clubului sunt cei care pun la dispoziția clienților narghilea. Administratoare mai spune că în local nu se fumează în fiecare zi ci „cum nimeresc oamenii”.

Clubul „Vivaldi” nu este unicul local în care administrația permite clienților să fumeze. Pe 29 august, curent, repor­te­rii ZdG au fost mar­tori și au foto­gra­fiat per­soane care fumau în incinta loca­lu­lui „Rock’n’Roll Cafe”, ampla­sat la inter­sec­ția bd Ște­fan cel Mare și Sfânt și str. Vlaicu Pâr­că­lab din Chișinău. Ca urmare a sesizării făcută de reporterii ZdG, admi­nis­tra­to­rul cafenelei „Rock’n’Roll” a fost sanc­țio­nat de către oamenii legii, con­form pre­ve­de­ri­lor Codu­lui Con­tra­ven­țio­nal, care pre­vede apli­ca­rea unei amenzi de la 350 la 400 de uni­tăţi con­venţio­nale.

Legea privind controlul tutunului a intrat în vigoare la 31 mai, curent. Conform ei, este interzis fumatul în spaţiile publice închise şi semi-închise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ.

Citiți și:
(foto) Într-un local din centrul Chișinăului azi a fost „zi liberă” la fumat
Reacția poliției la sesizarea în privința localului care a permis fumatul