„Ilegalitatea acceptării listelor de subscripţie din partea lui Marian Lupu şi numeroasele abuzuri comise de Partidul Democrat în procesul de colectare a semnăturilor au fost consemnate şi de raportul independent al Asociaţiei „Promo-Lex”, dar şi prin numeroase informaţii în presă. Vă îndemnăm să venim cu toţii pentru a picheta Curtea de Apel şi a cere excluderea candidatului înregistrat ilegal în cursa pentru prezidenţiale”, se spune în apelul Platformei DA.

„Doar prin participare şi un front comun în vederea obţinerii condiţiilor egale pentru toţi concurenţii electorali, cu respectarea normelor democratice vom avea alegeri relativ libere şi corecte”, adaugă declaraţia PPDA/

Protestul se va desfăşura în faţa Curţii de Apel Chişinău (strada Teilor 4), începând cu ora 14:00.

Acum patru zile, candidatul pentru funcţia de preşedinte al ţării din partea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi şeful grupului de iniţiativă al formaţiunii, Alexandru Slusari, au acţionat Comisia Electorală Centrală în instanţă. Conducerea Partidului Platforma DA a cerut anularea hotărârii CEC prin care preşedintele PD, Marian Lupu, este înregistrat în cursa prezidenţială, fiind invocate mai multe abateri.

Conducerea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr acuză CEC-ul că, prin astfel de hotărâri, favorizează candidatul puterii, Marian Lupu, cel care s-a aflat la guvernare în ultimii şapte ani. Unul dintre motivele invocate este depunerea setului de documente într-o zi de sâmbătă.

PPDA pune la îndoială şi verificarea numărului de semnături prezentate de către candidatul Marian Lupu. CEC afirmă că Lupu a prezentat 877 de liste de subscripţie cu 25.499 de semnături, dintre care 123 de liste au fost restituite fără a fi controlate. În urma verificării a 16.541 de semnături, 1.384 au fost declarate nule, iar 15.157 - valabile. Grupul de lucru a hotărât sistarea procesului de verificare a listelor de subscripţie, pe motiv că cerinţele minime stabilite de lege, adică 15.000 de semnături, au fost întrunite.

Sistarea calificărilor este considerată drept ilegală de conducerea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, care spune că ar fi trebuit procesate toate semnăturile, întrucât nu există nicio garanţie că restul semnăturilor erau acumulate legal.