Neaşteptat! Iurie Ciocan: Sunt strănepot al unui jandarm român

Declaraţie neaşteptată a fostului preşedinte CEC Iurie Ciocan. Acesta a recunoscut că este strănepot al unui ofiţer al Poliţiei române şi că tatăl bunicii lui a fost jandarm, şef de post în Poliţia română în suburbia Chişinău. Totodată, Iurie Ciocan a menţionat că se amuză atunci când aude „poveşti straşnice” despre jandarmii români.

Momentul de sinceritate a avut loc în cadrul unei discuții publice privind campania de monitorizare a alegerilor prezidențiale, organizate joi, 15 septembrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice, Ziarul de Gardă, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, în parteneriat cu Freedom House.

Astfel, întrebat despre pliantele electorale ale socialiştilor cu mesajul „Jan­dar­mul român nu va fi la noi stă­pân!”, Iurie Ciocan a menţionat: „Aveţi în faţă un strănepot al unui ofiţer al Poliţiei române Deci, tatăl bunicii mele a fost jandarm, şef de post în Poliţia română în suburbia Chişinău. Şi când aud că ne temem de bâte, de jandarmi români îmi vine a râde”.

Iurie Ciocan a precizat că membrii CEC au examinat sesizarea liderului PPEM Iurie Leancă privind materialele electorale anti-unioniste ale PSRM, dar că nu au găsit nicio încadrare juridică care ar vorbi despre chemare la ură sau învrăjbire. Potrivit lui, chiar dacă sunt anumite indicii, CEC-ul nu a găsit ce articol din lege s-a încălcat.

Dacă e să dăm o încadrare juridică,  dacă s-a încălcat o anumită lege, noi nu am găsit-o. Este libertatea de exprimare, nu s-a atacat o anumită persoană, este dreptul de a-şi promova viziunea sa politică. Au acest drept să-l facă, atât timp cât nu încalcă alte legi. Poate să-mi placă sau nu acest fapt. Şi dacă nu v-a plăcut acest concurent electoral sau altul, nu bifaţi cu el la alegeri. Noi nu am găsit ce articol din lege s-a încălcat. Da, sunt anumite indicii, că se cheamă la ură, dar n-am găsit încadrarea respectivă”, a declarat Iurie Ciocan.

În context, el a mai spus că, potrivit bunicii sale, în timpul jandarmilor români bătaie cu bâta mâncau doar beţivii, hoţii şi leneşii.

„Apropo, cum zicea bunica, când eram mic: că tatăl ei care era ofiţer al Poliţiei române bătea cu bâta doar beţivii, hoţii şi pe cei care nu vroiau să lucreze. Într-adevăr mâncau bătaie cu bâta beţivii, hoţii şi leneşii”, a mai spus Iuire Ciocan.

Reamintim că preşedintele, PPEM, Iurie Leancă, can­di­da­t la func­ția de pre­șe­dinte al R. Mol­dova, a depus joi, 8 septembrie, o sesi­zare la Comi­sia Elec­to­rală Cen­trală (CEC), privind materialele electorale anti-unioniste ale PSRM care conţin mesajul  „Jan­dar­mul român nu va fi la noi stă­pân!

“Sunt materiale informaţionale care instigă la ură şi învrăjbire. Vine să aducă jigniri unei părţi a populaţiei şi să inoculeze sentimente de ură faţă de România”, a spus atunci Iurie Leancă.

pliant PSRM jandarmul roman

pliant psrm antiunionist

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.