S-a decis! În această iarnă, locuitorii Capitalei vor plăti facturi mai mari la căldură

radiator_17873
Foto: spatiulconstruit.ro

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în şedinţa sa publică de astăzi, 16 septembrie, la solicitarea oficială a S. A. „Termoelectrica”, o hotărâre prin care a stabilit un nou tarif la energia termică livrată consumatorilor din mun. Chișinău de către această întreprindere în mărime de 1.068,22 lei pentru o gigacalorie (Gcal), în creștere cu 81,22 lei (8,2%) față de tariful în vigoare din anul 2011.

În cererea sa, S. A. „Termoelectrica” a solicitat majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4 %, până la 1.257,38 lei/Gcal.

ANRE a constatat existenţa în perioada reglementată 2011 – 2015 a următorilor factori obiectivi care conduc la majorarea tarifului de livrare a energiei termice consumatorilor:

# modificarea tarifelor finale la gazele naturale furnizate CET, centralelor termice pentru producerea și aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor de tip urban prin sistemele de alimentare centralizată;
# majorarea costurilor privind consumurile materiale şi cheltuielile de exploatare şi reparaţie ca rezultat al deprecierii valutei naționale;
# majorarea consumurilor aferente retribuirii muncii în rezultatul majorării cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei.

Tariful de livrare a energiei termice aprobat de ANRE este un tarif unic pentru toate categoriile de consumatori. Noul tarif va intra în vigoare la data publicării hotărârii respective a ANRE în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Ultima ajustare a tarifului de livrare a energiei termice consumatorilor de către S.A. „Termocom” a fost aprobată de ANRE la 21 octombrie 2011. Atunci tariful a fost majorat cu 9,9% sau cu 89 lei, de la 821 lei/Gcal la 987 lei/Gcal

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente