Ce spun polițiștii de frontieră ucraineni despre exercițiile militare ale rușilor din regiunea transnistreană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poliţiştii de frontieră ucraineni de la segmentul de frontieră al Ucrainei cu regiunea separatistă transnistreană spun că nu simt iminenţa vreunui atac din partea regimului de la Tiraspol, în ciuda exerciţiilor militare din ultima vreme ale Grupului Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR) în stânga Nistrului, informează Kyiv Post.

De la începutul războiului separatist din estul Ucrainei şi până în prezent, nu au exista incursiuni militare dinspre regiunea trasnistreană pe teritoriul ucrainean, susţine colonelul Valerii Hontar, comandantul adjunct al zonei de frontieră Belhorod-Nistru. Colonelul îşi explică această nesincronziare a forţelor separatiste transnistrene cu rebelii pro-ruşi din Doneţk şi Lugansk prin faptul că regimul de la Tiraspol a fost luat total pe nepregătite de decizia Rusiei a porni războiul cu Ucraina.

„Au fost nepregătiţi. Nimeni nu se aştepta la asta”, a declarat Hontar sursei citate.

Pe fâşia de frontieră cu regiunea transnistreană sunt montate camere cu senzori de căldură, iar dronele ţin aria sub o supraveghere strictă. Singura bătaie de cap pentru vameşii ucraineni pare a fi, până acum, doar veşnica problemă a traficului ilegal de mărfuri la graniţă.

Săptămâna trecută, liderul separatiştilor de la Tirapsol, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret privind constituirea unei comisii pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului din 2006 la care 98% dintre locuitorii regiunii transnistrene au votat pentru independența regiunii separatiste și aderarea ei la Federația Rusă. Decretul mai prevede ajustarea legislației transnistrene la cea a Federației Ruse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...