Scrisoarea este semnată de jurnalişti, economişti şi jurişti, care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că autorităţile de la Chişinău prezintă o altfel de realitate partenerilor externi.
 
„Pe de o parte este frauda bancară, nivelul înalt de corupţie, justiţia compromisă, mass-media controlată politic, continuă schemele pe piaţa energetică şi în alte sfere, lucru care afectează veniturile populaţiei. Între timp, vedem articole în presa străină, în care miniştrii şi prim-ministrul vorbesc despre dezvoltarea înfloritoare a ţării, reforme şi stabilitate. Înţelegem că acest Guvern ne minte atât pe noi, cât şi pe voi. Populaţiei i se vorbeşte despre suportul pe care l-ar avea de la partenerii externi, ceea ce este doar o minciună, iar partenerii de dezvoltare sunt minţiţi că autorităţile se bucură de sprijinul poporului”, se arată în scrisoare.

Semnatarii acesteia mai fac trimitere la recentele atacuri asupra presei. Este menţionată declaraţia ministrului Justiţiei, potrivit căruia mass-media nu ar mai fi o sursă credibilă de informare, iar CNI nu va mai iniţia anchete în baza investigaţiilor jurnalistice. Autorii amintesc şi despre cazurile când ziariştii incomozi guvernării au fost ameninţaţi cu răfuiala sau au fost avertizaţi că vor fi chemaţi în judecată.

„S-a tras în geamul locuinţei fiicei jurnalistului de opoziţie Constantin Cheianu. În aceeaşi zi, Ilan Shor a fost eliberat după ce a petrecut o lună în detenţie. El este prima persoană care apare în raportul Kroll drept actor principal în furtul miliardului de dolari din bănci. Trei zile mai târziu, în data de 8 august, manifestanţii care l-au susţinut pe Ilan Shor au protestat în faţa postului de opoziţie Jurnal TV, cerând închiderea televiziunii”, se mai notează în scrisoare

Reprezentanţii societăţii civile i-au informat pe partenerii externi şi despre incidentele care au avut loc de Ziua Independenţei, atunci când mulţimea a urmărit festivitatea după un gard de protecţie, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene asupra unui grup de protestatari.

„Facem apel la partenerii străini să ia în calcul consecinţele pe care le pot avea relaţiile cu autorităţile moldoveneşti asupra reputaţiei şi imaginii lor, în cazul în care nu manifestă prudenţă. Corupţia continuă să înflorească, riscul de fraude şi abuzuri rămâne unul iminent. De aceea este nevoie de un efort comun şi continuu din partea societăţii moldoveneşti şi a comunităţii internaţionale, pentru a pune presiune pe actorii guvernamentali nedemni de încredere, astfel încât aceştia să nu poată juca fără reguli la apropiatele alegeri prezidenţiale”, conchid autorii.

Serviciul de presă al Guvernului nu a fost de găsit pentru comentarii.