Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe convocate la Ministerul Mediului cu specialiştii din cadrul diferitor instituţii de stat (Inspectoratul Ecologic de Stat, Apă Canal Chişinău, Centrul Naţional de Sănătate Publică, Agenţia Apele Moldovei, Direcţia generală locativ-comunală a mun.Chişinău, Agenţia Ecologică Chişinău etc).

Autorităţile urmează să întreprindă acţiuni pentru identificarea surselor de poluare a aerului, fiind luate în calcul mai multe ipoteze - de la calitatea apei în râul Bâc, nerespectarea proceselor tehnologice de epurare la Staţia de epurare, până la emanările de gaze de la diferite gunoişti.

Grupul de lucru creat urmează să întocmească lista agenţilor economici, întreprinderile cărora sunt amplasate de-a lungul râului şi care deversează apele (inclusiv preepurate) în Bâc, să monitorizeze pe etape, prin prelevarea probelor de apă şi analizarea lor, să facă măsurări ale concentraţiilor, conform tehnologiilor cunoscute.

A fost stabilit şi un termen-limită a monitorizărilor – o săptămână. Ministrul Mediului a menţionat că va solicita Guvernului ridicarea moratoriului asupra controalelor şi permiterea realizării unor verificări specializate a agenţilor economici pentru a se stabili ce generează mirosul deranjant pentru cetăţeni.

Menţionăm că mirosul izbitor de urât persistă în toată capitala de câteva săptămâni. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, spune însă că mirosul neplăcut care persistă în oraş nu este de la staţia de epurare, ci de la câteva întreprinderi amplasate la marginea Chişinăului. Chirtoacă le-a ordonat angajaţilor de la Direcţia Locativ-Comunală şi Amenajare să elucideze misterul mirosului neplăcut. Între timp, reprezentanţii companiilor vizate au negat afirmaţiile.