Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Chișinăuienii vor plăti mai mult…

Chișinăuienii vor plăti mai mult pentru încălzire

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în şedinţa sa publică de astăzi, 16 septembrie, la solicitarea oficială a S. A. „Termoelectrica”, o hotărâre prin care a stabilit un nou tarif la energia termică livrată consumatorilor din mun. Chișinău de către această întreprindere. Astfel prețul pentru o gigacalorie a fost stabilit la 1.068,22 lei, cu 81,22 lei (8,2%) mai mult față de tariful actual care este în vigoare din anul 2011. S. A. „Termoelectrica” solicitase majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4 %, până la 1.257,38 lei/Gcal.

Potrivit reprezentanților ANRE, factorii care au dus la majorarea tarifului de livrare a energiei termice consumatorilor au fost modificarea tarifelor finale la gazele naturale furnizate centralelor termice pentru producerea și aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor, majorarea costurilor privind consumurile materiale şi cheltuielile de exploatare şi reparaţie ca rezultat al deprecierii valutei naționale, majorarea consumurilor aferente retribuirii muncii în rezultatul majorării cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei.

Tariful de livrare a energiei termice aprobat de ANRE este un tarif unic pentru toate categoriile de consumatori. Noul tarif va intra în vigoare la data publicării hotărârii respective a ANRE în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Ultima ajustare a tarifului de livrare a energiei termice consumatorilor de către  S.A. „Termocom” a fost aprobată de ANRE la 21 octombrie 2011. Atunci tariful a fost majorat cu 9,9% sau cu 89 lei, de la 821 lei/Gcal la 987 lei/Gcal.