ONU acuză executivul sirian de încălcarea armistiţiului prin blocarea accesului convoaielor umanitare în metropola Alep

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, susţine că decizia forţelor guvernamentale siriene de a bloca accesul convoaielor umanitare în oraşele asediate reprezintă o încălcare clară a acordului de încetare a focului negociat săptămâna trecută de către diplomaţii Statelor Unite şi Rusiei, transmite The Guardian.

De Mistura a explicat că accesul convoaielor umanitare în cartierele asediate ale metropolei Alep este condiţionat de primirea unor permisiuni din partea executivului sirian. Însă, livrarea de ajutoare umanitare este blocată de obstacolele puse în loc de către forţele guvernamentale, precum şi de către luptătorii opoziţiei.

Diplomatul a insistat că atât Rusia, cât şi Naţiunile Unite, sunt profund dezamăgite de refuzul executivului sirian de a elibera permisiuni pentru convoaiele umanitare, aşa cum cer termenii armistiţiului. De asemenea, emisarul a explicat că a primit asigurări din partea rusă că lipsa permisiunilor nu este o măsură susţinută de către Moscova.

Sute de tiruri sunt pregătite să fie încărcate cu ajutoare umanitare, iar oportunitatea de a livra ajutoare umanitare şi de a cimenta armistiţiul a fost irosită. Naţiunile Unite au explicat că nu pot traversa linia frontului sau punctele de securitate fără permisiunea forţelor guvernamentale.

Între timp, până la 20 de tiruri cu ajutoare umanitarea au rămas blocate timp de mai bine de 48 de ore într-o zonă tampon din estul metropolei Alep şi aşteaptă obţinerea unui acord de către diplomaţii Naţiunilor Unite, pentru a putea călători în siguranţă de-a lungul drumului Castello, care reprezintă principala rută de aprovizionarea a metropolei, unde 250.000 de civili sunt disperaţi să obţină alimente şi combustibil.

Armistiţiul menţionează că tirurile cu ajutoare umanitare ar trebui să călătorească în cartierele estice ale metropolei Alep fără a avea nevoie de permisiune specială din partea executivului lui Bashar al-Assad. În acest sens, implicarea executivului sirian este limitată în a primi informaţii despre ajutoarele umanitare care urmează să fie livrate.

Există informaţii că luptătorii opoziţiei au respins livrarea de ajutoare umanitare, pentru că sunt nemultumiţi de termenii armistiţiului negociate de Moscova şi Washington, care permit lansarea de atacuri împotriva militanţiilor fostului Front al-Nusra. Statele Unite susţin că luptătorii Jabhat Fatah al-Sham (Frontul al-Nusra) sunt în continuare afiliaţi Al-Qaeda şi reprezintă o ţintă legitimă, asemenea jihadiştilor Statului Islamic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...