Marea Britanie a fost tradiţional reticentă faţă de ideea unei mai bune coordonări militare la nivel european, însă rezultatul referendumului britanic privind ieşirea din UE înseamnă că „dezbaterea privind viitorul apărării europene este reimpulsionată”, a subliniat şeful diplomaţiei italiene.

Într-un articol apărut pe site-ul de ştiri politico.eu cu o zi înaintea Summitului UE de la Bratislava, primul summit al UE fără participarea Marii Britanii după referendumul britanic din 23 iunie, Gentiloni a spus că „Uniunea Europeană trebuie să găsească răspunsuri eficiente la îngrijorările cetăţenilor noştri legate de securitate”.

„Acest lucru presupune o cooperare sporită privind informaţiile, poliţia şi justiţia, diplomaţia preventivă, gestionarea crizelor şi — în mod esenţial — un salt înainte în strategia de apărare comună europeană”, a menţionat oficialul italian.

Paolo Gentiloni a pledat pentru o politică pe care el a numit-o simbolic un „Schengen al apărării”. „Potrivit acestei abordări, un grup de ţări cu aceleaşi opinii ar urma să înceapă punerea în comun a capacităţilor şi resurselor militare pe baza unui acord ad-hoc. Iniţiativa va fi apoi deschisă tuturor statelor membre interesate, conform unor proceduri similare celor adoptate în Acordul Schengen iniţial”, a explicat el.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri, la Strasbourg, o propunere de creare a unui cartier general unic pentru misiunile militare şi civile ale UE.

La rândul lor, Germania şi Franţa s-au pronunţat recent pentru o mai mare integrare militară în cadrul Uniunii Europene.