Suedia ia măsuri de apărare împotriva Rusiei: „Am văzut anexarea Crimeei și presiunea asupra statelor baltice”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru prima dată după mai bine de un deceniu, guvernul de la Stockholm trimite trupe pe insula Gotland.

Suedia a desfășurat miercuri, pentru prima dată din 2005, un detașament militar permanent în insula Gotland din Marea Baltică, ca urmare a unei rezoluții a parlamentului, adoptată cu un an în urmă pentru a întări apărarea țării, relatează EFE și TASS.

Aceasta este o unitate de 150 de persoane dintr-un grup de desfășurare rapidă, care va fi înlocuită de o forță de luptă obișnuită în iulie 2017, au informat autoritățile suedeze.

Decizia prevede că trebuie să existe o forță permanentă pe insulă până în ianuarie 2018, deși s-a luat în calcul posibilitatea de a devansa măsurile pentru toamna anului 2017.

„Situația din lumea din jurul nostru s-a înrăutățit în ultimul timp și această ne-a făcut să luăm decizia privind o prezență permanentă și desfășurare a unei unități de luptă”, a declarat miercuri, la televiziunea publică suedeză SVT, comandantul-șef al forțelor armate ale Suediei, Micael Bydén.

Atât Byden, cât și ministrul apărării, Pețer Hultqvist, au negat existența unei amenințări specifice împotriva Suediei, dar au remarcat o agravare a stării de securitate în zonă. „Noi nu credem că există amenințarea unui atac, subliniem doar suveranitatea suedeză, prezența suedeză în Gotland. Trimitem astfel semnal că Suedia răspunde situației existențe a securității. Am văzut anexarea Crimeei și presiunea crescută asupra statelor baltice”, a spus Hultqvist, potrivit stirileprotv.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...