Exporturile pe piaţa UE au atins o cotă de circa 64%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile de la Chişinău anunţă că la doi ani de la semnarea Acordului de constituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, exporturile din Moldova în UE a atins o cotă de circa 64%.

Ministrul economiei, Octavian Calmâc, afirmă că în doi ani de la intrarea în vigoare a Acordului, Republica Moldova a exportat în UE mărfuri de peste 2,2 miliarde dolari, fiind cea mai stabilă și durabilă piață de desfacere pentru produsele moldovenești.

„Doar în primul trimestru al anului curent, fluxul net de investiții a constituit peste 35 milioane de dolari, și înregistrează un ritm de creștere comparativ cu trimestrul IV al anului 2015 cu 1,1 ori. Companiile deja existe pe piața națională și-au extins platformele și sunt convins că acest trend ascendent a investițiilor din țările europene, în special din Olanda, Cipru, Spania, România, Germania, Italia și atele, va fi menținut și în anii următori”, a menționat Octavian Calmîc.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că implementarea DCFTA va contribui cu adevărat la consolidarea şi dezvoltarea comerțului Republicii Moldova, crearea locurilor noi de muncă şi atragerea investițiilor, precum şi la implementarea unui set mai larg de reforme în domeniul economic.

„Mă bucur să particip la acest eveniment, pentru a marca doi ani de la implementarea Acordului DCFTA. Negocierile care au dus la încheierea acestui Acord au fost directe şi rapide, iar pe parcursul acestei perioade au fost înregistrate multe realizări şi succese, UE devenind cu adevărat partenerul Republicii Moldova. Noi vrem ca această țară să fie una de succes şi să se modernizeze. În acest sens, Republica Moldova are toate premisele de a merge înainte”, a afirmat Pirkka Tapiola.

Vorbind despre beneficiile scontate ale DCFTA pe termen lung, specialiștii de la Ministerul economiei au menționat că se preconizează o creștere suplimentară a PIB-ului cu 5,4% (cca 142 milioane de dolari americani), o îmbunătățire relativă a balanței comerciale a Republicii Moldova în baza creșterii exporturilor în UE cu 16%, precum și a importurilor din UE cu 8%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...