Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

29 Martie, 2024

ANRCETI anunță consultarea publică a AIR și a trei proiecte de hotărâri ce vizează implementarea Serviciului național unic de urgență 112

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) expune pe pagina sa de Internet, pentru consultare publică, Analiza Impactului de Reglementare (AIR) la trei proiecte de hotărâri ale Consiliului de Administrație al ANRCETI: Condiţiile tehnice, juridice şi organizatorico-economice (.pdf) referitoare la realizarea comunicaţiilor electronice către/de la Serviciul 112, Condiţiile tehnice de transmitere a informaţiei de localizare (.pdf) primară în cazul apelurilor la numărul unic de urgență 112, Procedurile şi limitele tehnice (.pdf) pentru reducerea apelării abuzive, a alertării false şi a apelurilor involuntare către Serviciul 112, precum și proiectele nominalizate, elaborate de ANRCETI în comun cu furnizorii de rețele și servicii publice de comunicații electronice și Serviciul 112. Consultarea se va desfăşura până la 28 septembrie curent, aceasta fiind data limită de prezentare a recomandărilor pe marginea documentelor sus-menționate.

În AIR este prezentată argumentarea necesităţii elaborării și aprobării celor trei acte de reglementare prin prisma impactului acestora asupra părților implicate. Autorii AIR notează că emiterea reglementărilor propuse are drept scop creşterea nivelului de securitate şi protecţie a populaţiei, prin asigurarea accesului la serviciile de urgenţă în conformitate cu reglementările şi standardele UE. Actele respective au menirea să determine direcţiile și acțiunile de bază ale creării și funcționării Serviciului 112 în Republica Moldova, precum și să asigure planificarea coerentă a activităților necesare care urmează a fi realizate de către părțile implicate în acest proces: furnizorii, Serviciul 112 și ANRCETI.

Nota de argumentare la cele trei proiecte de hotărâri descrie condițiile ce au impus elaborarea lor, principalele prevederi ale acestora, fundamentarea economico-financiară și gradul de compatibilitate a proiectelor cu legislația comunitară. Autorii notei menționează că implementarea proiectelor nu presupune suportarea unor cheltuieli financiare semnificative din partea furnizorilor de rețele publice de telefonie și a populației, precum și cheltuieli suplimentare din bugetul statului.

Condiţiile tehnice, juridice şi organizatorico-economice referitoare la realizarea comunicaţiilor electronice către/de la Serviciul 112 stabilesc modul de organizare a comunicațiilor electronice necesare pentru asigurarea comunicării, prin intermediul apelurilor telefonice, dintre utilizatorii de servicii publice de comunicații electronice și Serviciul 112.

Condiţiile tehnice de transmitere a informaţiei de localizare primară în cazul apelurilor la numărul unic de urgență 112 stabilesc modul de organizare a acestui proces, de punere la dispoziția Serviciului 112 a bazelor de date ce conţin informaţii despre celulele şi sectoarele de celulă din reţelele publice de comunicații electronice mobile și a bazelor de date ce conţin numerele de telefon asociate cu adresele punctelor terminale ale rețelei publice de comunicații electronice fixe unde este furnizat serviciul public de telefonie, precum și modul de organizare a accesului Serviciului 112 la bazele de date ale abonaților și de trimitere a acestora către Serviciul 112.

Procedurile şi limitele tehnice pentru reducerea apelării abuzive, a alertării false şi a apelurilor involuntare către Serviciul 112 are ca scop descurajarea apelării abuzive a Serviciului 112 şi alertării false a serviciilor specializate de intervenţie prin stabilirea și implementarea unor măsuri tehnice pentru astfel de acțiuni. Actul respectiv prevede aplicarea măsurilor tehnice preventive de reducere a apelării abuzive, alertării false şi apelurilor involuntare către Serviciul 112, prin transmiterea mesajelor vocale, mesajelor SMS de avertisment, măsuri ce urmează a fi luate în funcție de numărul apelurilor abuzive sau alertării false realizate în cursul aceleiași zile.

Persoanele interesate pot expedia comentarii şi recomandări asupra proiectelor supuse consultării publice, în scris, prin poştă pe adresa ANRCETI: bd. Ştefan cel Mare, 134, MD-2012, Chişinău, Republica Moldova, prin fax: 022-222-885 şi/sau la adresa de e-mail: office@anrceti.md. Telefoane de contact: 022-251-320, 022-251-312.

Primul proiect este disponibil în versiunile: word:  pdf: 
Al doilea proiect este disponibil în versiunile: word:  pdf: 
Al treilea proiect este disponibil în versiunile: word:  pdf: 

14 septembrie 2016

Ultima actualizare: 14/09/2016