15:29:32 19.04.2024
Stiri

(DOC) Leancă a pus ÎN PERICOL RELAȚIA dintre Chișinău și Bruxelles?

Politică 23.02.2015 15:50 Vizualizări5018 Autor: Ziarul National
(DOC) Leancă a pus ÎN PERICOL RELAȚIA dintre Chișinău și Bruxelles?


UPDATE, 24 februarie 8.30: Fostul premier Iurie Leancă a reacţionat pe Facebook la acest subiect, afirmând că „dragi colegi, v-am înţeles mesajul. Interesantă metodă să convingi pe cineva să rămână în echipă…"

Partidul Popular European (PPE) l-a taxat foarte dur pe fostul premier Iurie Leancă, care nu a ezitat să participe la un miting electoral al Partidului Social Democrat în susținerea candidatului pentru funcția de președinte al României, Victor Ponta. Cel puțin, așa reiese dintr-o scrisoare adresată de către președintele PPE, Joseph Daul, liderului Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, dar și lui Iurie Leancă.

Potrivit vice.com, președintele PPE a trimis scrisoare lui Filat și lui Leancă în septembrie 2014, când s-a aflat despre intenția premierului de atunci de a merge la mitingul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta la președinție.

„Tonul scrisorii este atât de dur, încât nu a fost făcută publică nici până azi, chiar dacă, probabil, adversarilor lui Leancă le-ar fi plăcut ca acesta să fie tras de urechi în public. PLDM face parte din PPE. Faptul că acesta a dominat Parlamentul și Comisia Europeană în ultimii ani a contribuit la bunăvoința pe care europenii au arătat-o Chișinăului. PPE a fost extrem de iritat de decizia lui Iurie Leancă de a-l sprijini, public, pe Victor Ponta”, scrie vice.com.

„Domnului Vlad FILAT, Președintele PLDM

Domnului Iurie LEANCĂ, Vicepreședinte al PLDM și Prim-ministru al Moldovei

Bruxelles, 16 septembrie 2014

Dragă Președinte,

Dragă Vicepreședinte, Dragă Prim-ministru,

Am fost recent informat despre intenția Vicepreședintelui PLDM și Prim-ministrului Iurie Leancă de a participa sâmbăta viitoare la lansarea campaniei electorale a lui Victor Ponta pentru alegerile prezidențiale din România.

Am fost profund decepționat la aflarea acestui fapt. Este absolut inacceptabil ca Vicepreședintele unui partid membru al PPE să susțină campania electorală a unui candidat socialist, care în plus este unul care recent a venit cu exprimări dintre cele mai deplasate despre Președintele Băsescu. A-i compara moștenirea cu cea a unui regim nazist este scandalos.

PPE a susținut dintotdeauna cu fermitate Moldova pe calea sa europeană și cred că suntem în drept să ne așteptăm în schimb la o anumită loialitate față de familia noastră politică. Am încrederea că veți lua toate măsurile necesare pentru a soluționa rapid această situație nefericită.

Cu cordialitate,

Joseph Daul

Președinte PPE"

Iurie Leancă nu a ținut cont de recomandarea PPE, la care este afiliat PLDM și a mers la București. „Ba mai mult, i-a făcut lui Ponta campanie în R. Moldova, spunând la întâlniri cu alegători PLDM că, dacă îl vor în continuare pe el prim-ministru, trebuie să îl voteze pe Ponta. Cu toate astea, jocul public al armoniei a fost menținut, mai ales că pe 30 noiembrie au urmat alegeri. Filat a mers și mai departe și l-a propus pe Leancă premier, însă comuniștii, care în prezent sprijină Guvernul minoritar al PLDM-PD, au avut grijă să nu fie votat de Parlament”, se mai arată în materialul apărut pe vice.com.

Menționăm că, în campania prezidențială din România, PLDM l-a susținut pe Klaus Iohannis.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md