02:18:14 19.04.2024
Stiri

Un fermier din Ștefan Vodă, în FALIMENT! PLĂTEȘTE DUBLU pentru creditul în DOLARI

Economie 23.02.2015 16:31 Vizualizări2178 Autor: Virginia Nica
Un fermier din Ștefan Vodă, în FALIMENT! PLĂTEȘTE DUBLU pentru creditul în DOLARI captură video „Studio-l”


Vasile Bacal din satul Caplani, raionul Ștefan Vodă, este un producător de ceapă care a vrut să investească și a luat un credit de 1,5 milioane de lei, iar acum el spune că este nevoit să întoarcă o sumă dublă, se arată într-un reportaj difuzat de postul TV „Studio-L”.

Potrivit sursei, producătorii agricoli care au luat credite de la bănci în valută străină sunt în pragul falimentului. Ei spun că suma creditului s-a dublat ca urmare a creșterii dolarului și euro. Fermierii aşteaptă susţinere din partea statului, în caz contrar riscă să fie judecaţi, iar afacerile lor să fie închise.

Astfel, Vasile Bacal din satul Caplani, raionul Ștefan Vodă, a vrut să-și dezvolte afacerea prin investiții și a contractat un credit în dolari, însă acum este nevoit să vândă tot pentru a rambursa împrumutul. Fermierul cultivă de mai mulţi ani fructe şi legume, iar în anul 2012 a decis să ia un credit de la bancă de 150 de mii de dolari pentru a procura și instala un frigider de păstrare a producţiei agricole.

Recolta adunată de Vasile Bacal constituie în acest an o mie de tone de ceapă şi câteva sute de tone de struguri. Fermierul spune că, în ceilalți ani, ceapa era exportată în Rusia şi o parte foarte mică din producție ajungea în statele europene. Acum, însă, exportul a fost stopat, iar ceapa este depozitată în frigider.

Bărbatul a relatat că, în momentul contractării împrumutului, un dolar american pe piaţa din R. Moldova constituia 12,5 lei, acum însă valoarea de schimb a valutei americane este de aproape 25 de lei. Astfel, Vasile Bacal a rămas consternat când a aflat că, în loc de un milion şi jumătate de lei care trebuia să-i ramburseze, acum este nevoit să întoarcă băncii peste trei milioane, cifră care îl bagă în faliment.

Menționăm că, astăzi, reprezentanții Patronatelor din R. Moldova au atras atenția asupra faptului că agenții economici s-au trezit cu sume suplimentare exorbitante pe care trebuie să le achite la rambursarea datoriilor în valută străină contractate la bănci.

Cauza apariției acestor datorii suplimentare este deprecierea bruscă a leului în raport cu euro și dolarul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md