„La Strada”: Statul eşuează în a apăra copiii victime ale violenţei şi exploatării sexuale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organele de drept şi cele de protecţie socială eşuează la capitolul protecţie a copiilor, vic­time a violenţei şi exploatării sexuale. Constatarea aparţine experţilor Centrului Inter­na­ţi­o­nal „La Strada”, care, în cadrul unei conferinţe de presă, au adus mai multe exemple de injustiţie faţă de copii. Experţii trag un semnal de alarmă referitor la faptul că lipsa de reacţie sau abordarea formală în cazurile de abuz asupra copiilor este caracteristică tuturor instituţiilor statului abilitate să intervină.

„Nu voi exagera spunând că de mai mult timp, noi ca apărători ai drepturilor omului, trăim un sentiment ambiguu când suntem puşi în situaţia să apărăm copilul nu doar de cei care i-au provocat rău abuzându-l şi exploatându-l, dar şi de autorităţile statului care utilizează pârghiile oficiale cu care au fost investite pentru a „rezolva” cazul, iar astfel blamează şi învinuiesc copilul de cele întâmplate”, a declarat în cadrul conferinţei de presă tematice Ana Revenco, directoarea Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”.

Unul dintre exemplele prezentate public se referă la un bărbat bănuit de exploatare se­xu­ală comercială a copiilor, care a fugit din Republica Moldova după ce instanţa a res­pins demersul procurorilor şi avocaţilor apărării, eliberându-l din arest. Asta, chiar dacă acesta are antecedente penale nestinse privind infracţiuni similare şi există probe ce demonstrează că inculpatul, inclusiv de după gratii, telefona victimele pentru a le constrânge să îşi schimbe declaraţiile.

Un alt caz prezentat de experţii Centrului Internaţional „La Strada” se referă la un copil agresat în repetate rânduri de profesoara sa de clasele primare, care este şi directoarea instituţiei în care învaţă. Deşi există constatarea medicului de familie, ce confirmă leziuni în zona feţei, însoţite de sângerări, recent, susţine avocata Ana Nani, procurorul s-a răzgândit şi a dispus clasarea procesului penal.

Potrivit unui comunicat remis presei, pe de o parte, spun experţii, s-au schimbat mecanisme, s-au investit bani, s-au dedicat mii de ore pentru școlarizarea specialiștilor în domeniu. Pe de altă parte, însă, mecanismele de monitorizare ale aceloraşi instituţii internaţionale au subliniat clar de-a lungul anilor, în rapoartele lor, faptul că în sectorul justiţiei corupţia sporeşte, dar şi în cazul altor instituţii de resort protecţia copiilor rămâne a fi un deziderat asumat doar pe hârtie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...