Averea părinților lui Veaceslav Platon, pusă sub sechestru

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avocații controversatului om de afaceri Veaceslav Platon au depus astăzi patru cereri de recuzare a judecătorului Ghenadie Pavliuc, cel care urmează să examineze plângerile businessmanului împotriva mai multor încălcări admise de procurorul Andrei Băieșu. Platon a cerut schimbarea judecătorului după ce magistratul ar fi admis un demers al procurorului de punere sub sechestru a bunurilor care aparțin tatălui și mamei sale.

Ședința de judecată de astăzi, în cadrul căreia au fost examinate cererile de recuzare ale lui Veaceslav Platon, a durat mai bine de opt ore. La solicitarea avocatului Ion Vâzdoagă, pronunțarea hotărârii judecătorești a fost însă amânată pentru ziua de mâine. „Ședința de judecată a durat toată ziua. Clientul meu nu a mâncat nimic de dimineață. Am cerut o pauză până mâine”, a declarat apărătorul, potrivit anticorupție.md.

În timpul în care era mutat dintr-o sală de judecată în alta, Platon a reușit să răspundă la mai multe întrebări ale jurnaliștilor. Astfel, acesta a declarat că nu a depus încă mărturii în fața anchetei din SUA, că Vlad Plahotniuc și Ilan Șor i-au fost prieteni, iar acum, ultimul încearcă să dea vina pe el în dosarul miliardului furat pentru a se salva de închisoare. Întrebat dacă se simte în pericol, Platon a răspuns că trei dintre martorii în cazul furtului din sistemul bancar sunt deja morți.

Joi, 15 septembrie, Judecătoria Buiucani urmează să examineze cererea de revocare a măsurii preventive aplicată în privința lui Platon. Acesta este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...