Atenţionările au fost făcute de secretariatul Comunităţii Energetice Europene, într-un studiu elaborat la solicitarea premierului şi şefului Parlamentului de la Chişinău.

Instituţia europeană face apel la adoptarea unor măsuri urgente pentru ameliorarea situaţiei din sectorul energetic al ţării noastre. În raport se spune că directorii ANRE trebuie să fie desemnaţi în baza unui concurs deschis şi transparent. În plus, instituţia are nevoie de indicatori exacţi ai eficienţei, în baza cărora pot fi efectuate controale de audit independente.

De asemenea, este nevoie de o dezvoltare mai intensă a potenţialului angajaţilor ANRE, cu sprijinul partenerilor internaţionali. Printre recomandări este instituirea de urgenţă a unui comitet de experţi format din reprezentanţii ramurii energetice şi organizaţiilor internaţionale care să aibă consultări înainte de orice decizie importantă luată de ANRE. Reprezentanţii Serviciului de presă al Guvernului au declarat că vor face declaraţii cu privire la datele studiului mai târziu.