Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Ameninţarea şi terorismul sunt armele celor frustraţi şi ale celor care simt propria slăbiciune”


New York septembrie 2001 după atentatele teroriste
New York septembrie 2001 după atentatele teroriste

Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Ziua de 11 septembrie 2001 este zi simbolică, putem spun că în această zi omenirea a intrat într-o nouă eră – era terorismului. Şi, este punctul meu de vedere, cred că omenirea se va găsi mult în această stare. Trebuie să se înţeleagă că terorismul este arma celor frustraţi, a celor care se consideră nedreptăţiţi. Iar acest lucru nu poate fi eradicat, pentru că, aşa cum ştim din istorie, în istoria omenirii întotdeauna au existat nedreptăţi, şi aceste nedreptăţi, cu certitudine, vor fi perpetuate.”

Europa Liberă: Atunci când s-a întâmplat acest lucru toţi au rămas îngroziţi cum se poate ca avioanele să fie transformate, cu tot cu pasageri, în bombe. Teroriştii mereu sunt cu un pas înainte în faţa celor care se apără de ei?

Igor Boțan: „Nu este adevărat. Noi ştim că ştiinţa istorică contemporană cumva contestă teoria lui Marx despre cele cinci formaţiuni social-economice şi se referă la opt formaţiuni social-economice bazate pe progresul tehnologiilor. Şi demonstrează acest lucru, că progresul tehnologiilor aduce beneficii majore omenirii, dar partea de revers este că cei frustraţi, cei nemulţumiţi, de asemenea, pot recurge la noile tehnologii pentru a-şi promova idele şi pentru a se răzbuna.”

Europa Liberă: Daţi-mi voie să-l întreb pe fizicianul Igor Boţan, dacă nu cumva centralele nucleare au apărut urmare a descoperirii bombei atomice?

Igor Boțan: „Nu este adevărat. La început au fost construite...”

Europa Liberă: Мирный атом [ATOMI PENTRU PACE]?

Igor Boțan: „Da. Au fost construite reactoare pentru a face experimente, după care s-a ajuns la concluzia că această bombă nucleară poate fi o armă de descurajare a oponenţilor. Dar să nu uităm că cei mai mari fizicieni au şi aderat împotriva utilizării acestei bombe.”

Europa Liberă: E destul să ne referim la Saharov. Dar, imediat, după 11 septembrie, a fost o cooperare internaţională în special pe axa Washington-Moscova, după care s-au despărţit aceşti luptători. De ce? Au duşmani diferiţi, înţeleg în mod diferit terorismul?

Igor Boțan: „Ceea ce spuneţi dumneavoastră, cooperarea internaţională pentru combaterea terorismului, de fapt, a avut efecte adverse şi, de fapt, cuiburile de viespi, care au existat în diferite colţuri ale lumii, doar au devenit şi mai agresive. Şi acest lucru îl vedem – Siria. Vedem acest lucru în Libia, vedem în Irak.”

Europa Liberă: Talibanii din Afganistan.

Igor Boțan: „În Afganistan ş.a.m.d. Dar mie mi se pare că, din păcate, acest proces este unul natural. Cei care iubesc istoria, cei care iubesc Biblia, dacă citesc Biblia, înţeleg foarte clar şi, dacă citesc istoria, înţeleg foarte clar că, de când avem istorie scrisă, omenirea a fost în permanenţă în războaie, în conflicte, inclusiv conflicte de teroare. Şi acest lucru trebuie să-l recunoaştem.”

Barack Obama: „Teroriștii nu vor putea niciodată să învingă Statele Unite”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

Europa Liberă: Adică umanitatea este sinucigaşă?

Igor Boțan: „Nu este sinucigaşă. Dar haideţi să facem referinţă la marii înaintaşi. Îl avem pe Immanuel Kant, care era pacifist şi promova pacea eternă prin depăşirea crizelor economice, unificarea economiei statelor ş.a.m.d. Doar peste 30 de ani după moartea lui Kant un alt filosof, un alt reprezentant ilustru al filosofiei clasice germane, Hegel, spunea că războaiele sunt forţa motrice a progresului.”

Europa Liberă: Adică, războaiele sunt justificate?

Igor Boțan: „Eu nu vreau să le justific, pentru că mie îmi place mai mult abordarea lui Immanuel Kant, dar este un fapt că o personalitate care a dezvoltat ceea ce se numeşte dialectica, ca metodă de cunoaştere, metodă ştiinţifică, împărtăşea astfel de puncte de vedere.”

Europa Liberă: Nu mi-aţi răspuns la întrebare: este sinucigaşă umanitatea, dacă aceasta e o trăsătură a umanităţii şi e condiţia dezvoltării?

Igor Boțan: „Eu nu cred că omenirea este sinucigaşă, dar acest pericol persistă. Şi arma nucleară ne aminteşte în permanenţă. Şi dumneavoastră aţi invocat acest exemplu. Dacă arma nucleară a ajuns să fie un fel de simbol al descurajării, ne dăm seama unde am ajuns.”

Europa Liberă: Sau al ameninţării în cadrul Coreii de Nord.

Igor Boțan: „Da, al ameninţării. Dar, iarăşi, ameninţarea şi terorismul sunt armele celor frustraţi şi ale celor care sunt propria slăbiciune. Dar despre ce să mai vorbim, dacă zilele acestea am văzut că a fost eliberat din închisoare cel care a comis atentatul împotriva ex-preşedintelui Ronald Reagan? Care a fost motivaţia pentru o persoană singulară care a comis astfel de crime? Sau cel care l-a ucis pe John Lennon?”

Europa Liberă: Se creează impresia că uneori lupta cu terorismul este instrumentată în scopuri politice şi detectarea potenţialilor terorişti, de fapt, se transformă într-o vânătoare de vidme.

Igor Boțan: „Acesta este efectul colateral al luptei împotriva terorismului. Iar teroriştii spun cu text deschis: „Trebuie să semănăm panică şi teroare, astfel încât societăţile democratice avansate, cele care au făcut progresul, să vadă partea de revers a medaliei progresului”. Pentru că societăţile care sunt rămase în urmă ele suferă foarte mult, iar liderii acestora, mai ales liderii spirituali îşi văd propria slăbiciune şi văd cum le fuge terenul de sub picioare. De aceea, îndeamnă oamenii la această revoltă împotriva a ceea ce se numeşte astăzi progres, pentru ca să nu piardă puterea. Ei îi motivează pe aceşti oameni, ei îi încurajează să comită acte de teroare. Începând cu 11 septembrie, a devenit unul cu care deja ne-am deprins, din păcate.”

Europa Liberă: Un stat care ştie să dea răspuns adecvat teroriştilor este considerat Israelul, o naţiune mobilizată, care, din păcate, trăieşte mereu în condiţii de teroare. De ce experienţa aceasta, totuşi, nu este una foarte răspândită?

Igor Boțan: „Eu aş zice, Doamne fereşte, să ajungă Europa, Statele Unite să trăiască aşa cum trăieşte Israelul. Este o ţară dezvoltată, este o ţară pe care, cred, majoritatea o iubesc.”

Europa Liberă: Doamne fereşte, dar măsurile de precauţie pe care le ia Israelul uneori sunt foarte eficiente şi nu strică nici Londrei, nici Moscovei.

Igor Boțan: „Sigur că trebuie să înveţe din această experienţă, dar nu cred că cineva în societăţile la care v-aţi referit doresc ca femeile în mod obligatoriu să fie înrolate în armată pentru a se apăra ş.a.m.d. Condiţiile în care trăieşte Israelul sunt foarte-foarte specifice.”

Europa Liberă: Eu mă refeream, în special, la serviciile secrete care deocamdată sunt cele mai eficiente. Tot aşa cum controalele la aeroport, la Ben Gurion, sunt cele mai eficiente. Aşa se consideră, cel puţin.

Igor Boțan: „Eu cred că se poate împrumuta această experienţă a Israelului, dar acest împrumut este un indicator că lucrurile sunt foarte-foarte proaste şi în Europa, şi în America, şi peste tot în lume.”

Europa Liberă: Naţiunile au renunţat benevol la libertăţile pe care le-au avut cândva, de dragul minimei securităţi?

Igor Boțan: „Pentru a concluziona, putem spune că e una combaterea terorismului în ţările avansate, în societăţile avansate, care nu uită de drepturile omului şi e cu totul altceva şi e foarte periculos în societăţile înapoiate, cu instituţii slabe să se aplice instrumentarul antiterorist, pentru că va fi folosit împotriva libertăţilor cetăţenilor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG