CEC respinge acuzațiile de fraudare a Registrului Alegătorilor: Numărul exact al cetățenilor va fi anunțat la 30 octombrie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numărul exact al cetăţenilor care vor putea participa la scrutinul prezidenţial din 30 octombrie va fi făcut public chiar în ziua alegerilor. Despre aceasta au anunţat astăzi reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale.

„Avem 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot în Republica Moldova, inclusiv cei cu domiciliul în stânga Nistrului, 80 de mii cei care nu au declarat reşedinţa sau domiciliul în RM, alţi circa 80 de mii care au plecat peste hotare. Dimineaţa, în ziua votării, vom face anunţul despre numărul exact de alegători. Azi vorbim despre o anumită aproximaţie”, a declarat fostul preşedinte al CEC şi membru actual, Iurie Ciocan.

Cifrele prezentat de CEC au fost criticate de ex-vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urâtu, care afirmă astfel numărul alegătorilor de pe listele electorale este mai mare decât numărul populaţiei Republicii Moldova.

„Numărul de alegători de pe listele electorale este mai mare decât numărul populaţiei. Vedeţi dacă comparaţi datele de la Statistică cu cele din Registrul de stat al alegătorului. Este important ca CEC, Registrul de Stat al populaţiei şi BNS să pună pe site informaţiile cu privire la numărul de alegători. Să se facă actualizarea cum se schimbă numărul de alegători în fiecare localitate”, a declarat Ştefan Urâtu.

Șefa CEC Alina Rusu a respins aceste acuzații. „CEC îşi doreşte să tipărească liste cât se poate de actuale şi corecte, dar nu este cazul să vă explic care sunt datele regăsite în Registrul de Stat al alegătorilor. Datele nu se includ de către CEC, ele se preiau din Registrul de stat al populaţiei”, a fost explicaţia noului preşedinte al CEC, Alina Rusu.

Potrivit ultimelor informaţii publicate de CEC, numărul total de alegători din Republica Moldova este de 3.237.032, iar 2.853.802 cetăţeni reprezintă numărul de cetăţeni cu drept de vot atribuiţi la circumscripţiile electorale din ţară, potrivit jurnal.md.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...