Referendum în Chișinău: Cum a ajuns Chirtoacă să rămână primar

La începutul lunii iulie, un grup de activiști a lansat un apel către chișinăueni prin care propuneau organizarea unui referendum local privind revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Au trecut mai mult de două luni de când grupul de inițiativă și-a început activitatea, însă decizia privind organizarea referendumului așa și nu a venit. Organizatorii, alături de consilierii municipali din PSRM, PN și PPEM, au cerut ca referendumul să se petreacă odată cu alegerile prezidențiale de pe 30 octombrie 2016, pentru a evita cheltuieli suplimentare. Consilieri municipali și reprezentanți ai societății civile au depus în acest sens o notificare privind constituirea Grupului de inițiativă privind organizarea referendumului pentru revocarea sa din funcție, așa cum prevede legea. Ulterior, în calitate de Președinte al grupului a fost ales activistul civic Victor Chironda.

Odată înregistrat oficial de către Judecătoria Centru, grupul de inițiativă a cerut listele pentru colectarea semnăturilor de la Comisia Electorală Centrală, însă primarul Chirtoacă avea alte planuri. Acesta a înaintat un recurs împotriva Hotărîrii Judecătoriei Centru de înregistrare a grupului, împiedicând CEC-ul să elibereze listele. Mai mult, avocații lui Chirtoacă au solicitat transmiterea cauzei de la Curtea de Apel la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit activiștilor, scopul acestei mișcări este să amâne organizarea referendumului pentru ca acesta să nu se desfășoare în ziua alegerilor prezidențiale, ci, conform prevederilor legale, peste minim 6 luni.

CSJ a mutat dosarul la Curtea de Apel din Bălți în urma unei cereri de la primărie, motivând că “judecătorii de la CA Chișinău au judecat anterior cazuri cu participarea Primăriei Chișinău și a primarului Chirtoacă”. Judecătoria din Bălți, la rândul ei, a decis să anuleze înregistrarea grupului de inițiativă privind organizarea referendumului. Activiștii au declarat că vor contesta decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție și, ulterior, la CEDO.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.