Explozia a avut loc chiar în mijlocul mulţimii care comemora victimele de la Kiev de acum un an. La miting participau aproximativ 500 de persoane. Poliţiştii nu au reuşit încă să-i identifice pe cei care au produs deflagraţia. 

„Potrivit datelor preliminare, trei persoane au fost ucise şi peste zece au fost rănite", a precizat Vita Dubovik, purtătorul de cuvânt al procurorului regional.

Ministrul de Interne al Ucrainei, Anton Gheraşcenko a anunţat mai târziu că explozia a fost organizată de gruparea teroristă „Luptătorii de gherilă de la Harkov-Teroriştii”, care au folosit acelaşi tip de explozive şi la alte acţiuni de acest gen. 

Mai mult, oficialul a subliniat că anterior, liderul grupării Filip Ecozianţ, a anunţat într-un raport adresat Moscovei despre pregătirea unor acte teroriste, punerea în aplicare şi rezultatele acestora, specificând că acţiunea nu va face victime.

„Bineînţeles că a fost o minciună ipocrită. Iniţial a fost bombardată Judecătoria din sectorul Moscova, în rezultat fiind răniţi cel puţin 10 patrioţi din Harkov, iar astăzi 2 cetăţeni au decedat şi alţii 11 sunt grav răniţi”, a adăugat ministrul ucrainean.

La rândul său, reprezentantul  Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare, Markian Lubkivski a declarat că după explozie au fost reţinuţi patru suspecţi. Aceştia sunt cetăţeni ucraineni şi au primit instrucţie şi arme în Federaţia Rusă.

Totodată, Anton Gheraşcenko a subliniat că resturile dispozitivelor explozive sunt analizate de o echipă de experţi.

„Luptătorii de gherilă de la Harkov-Teroriştii” nu vor fi lipsiţi de pedeapsă”, a precizat oficialul.

Manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe din Ucraina. La Kiev, mii de oameni s-au adunat pentru a comemora victimele de pe Euromaidan. La marş au luat parte preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, lideri din Polonia, Georgia, Lituania, Letonia, Germania şi Slovacia au anunţat participarea la marş. La Kiev se află şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.