Austria: Candidatul extremei drepte Norbert Hofer se declară în favoarea demolării casei lui Adolf Hitler

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Candidatul extremei drepte la alegerile prezidențiale din Austria, Norbert Hofer, s-a declarat favorabil demolării casei în care s-a născut Adolf Hitler și dornic să îmbunătățească relațiile cu comunitatea evreiască, transmite duminică AFP.

„Ei bine, singurele opțiuni existente sunt de a transforma această casă în muzeu sau de a o demola. Dacă vreți părerea mea, eu mă pronunț pentru demolarea” casei, a declarat Hofer într-un interviu pentru agenția de presă austriacă APA.

Guvernul austriac a aprobat în acest an un proiect de lege care viza exproprierea proprietarului acestei case situate în centrul orașului Braunau am Inn, în apropiere de frontiera cu Germania, unde s-a născut dictatorul nazist în 1889. Prin această procedură, se dorește să se evite ca această casă să devină loc de pelerinaj pentru nostalgicii celui de-al Treilea Reich. Statutul clădirii ridică totuși o problemă, în cazul în care se decide demolarea. Ea face parte din centrul istoric al orașului și se află astfel sub incidența normelor de protecție a patrimoniului.

Hofer a vorbit și despre dorința sa de a îmbunătăți relațiile partidului său cu comunitatea evreilor austrieci, IKG, care reprezintă circa 15.000 de persoane. IKG acuză adesea Partidul Libertății (FPO) — al cărui prim lider din anii ’50 a fost membru al SS — că are simpatii neonaziste și antisemite, lucru negat de partidul lui Hofer, care a declarat de altfel că, dacă va fi ales președinte, va căuta să realizeze o apropiere cu IKG.

„Problemele există pentru a fi rezolvate. Cred că pot gestiona relațiile (cu IKG) foarte, foarte bine. Este o misiune de mare interes și de înaltă importanță pentru mine”, a declarat el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...