(VIDEO) Ce au spus Trump, Clinton și Obama la 15 ani de la 11 septembrie 2001

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Barack Obama a declarat duminică, cu prilejul marcării a 15 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA, că diversitatea este forța Americii și a cerut ca nimeni să nu cedeze în fața teroriștilor, al căror obiectiv este să divizeze țara, transmite AFP.

„Al Qaida sau gruparea Stat Islamic știu că nu vor putea înfrânge niciodată o națiune atât de puternică așa cum este America, așa că încearcă să semene teroarea, așteptând ca frica să ne ațâțe pe unii împotriva altora. Din acest motiv este important astăzi să reafirmăm că suntem o națiune (…) că diversitatea noastră nu este o slăbiciune, ea este și va rămâne mereu una dintre principalele noastre forțe”, a declarat Obama la Pentagon, una dintre țintele atacurilor care s-au soldat în total cu aproape 3.000 de morți la New York, Pentagon (Washington) și Shanksville (Pennsylvania).

Într-o aluzie indirectă la propunerile controversate ale candidatului republican Donald Trump, Obama a amintit că oameni „veniți din toate colțurile lumii, de toate culorile, de toate religiile” au făcut din America ceea ce este astăzi.

După atentatele din 11 septembrie 2001, „amenințarea a evoluat”, a mai spus Obama. „Teroriștii încearcă adesea să comită atacuri la scară mai mică, dar acestea continuă să fie sângeroase”, a adăugat liderul de la Casa Albă, evocând atentatele din Boston, San Bernardino și Orlando.

La Pentagon, o trompetă a sunat în timp ce Obama a participat la ceremonia de depunere de coroane de flori în amintirea celor uciși la 11 septembrie. „Cincisprezece ani pot părea mult. Dar pentru familiile care și-au pierdut o bucățică din inimile lor în acea zi, îmi închipui că pare că a fost ieri”, a spus Obama. Înainte de a se deplasa la Pentagon, ferit de obiectivele camerelor de luat vederi, președintele american a ținut un moment de reculegere în Biroul Oval, la 8:46, ora la care primul avion de linie deturnat a lovit unul dintre turnurile World Trade Center din New York.

Comemorările au continuat și la New York. Nicio oficialitate publică nu a luat cuvântul în timpul ceremoniilor, respectând astfel o tradiție care a început în 2012, amintește Reuters. Însă la manifestări au luat parte mulți înalți demnitari, inclusiv candidata democrată la președinția SUA, Hillary Clinton, și contracandidatul său republican, Donald Trump.

„Nu vom uita niciodată oroarea din 11 septembrie 2001. Haideți să cinstim viețile și spiritul uriaș al victimelor și al celor care au răspuns” alertei de atac terorist, a spus Clinton, potrivit unei scurte declarații de presă.

La rândul său, Trump a apreciat într-o declarație de presă că 11 septembrie este o zi a tristeții și amintirii, dar și o zi a hotărârii. „Datoria noastră solemnă în numele tuturor celor care au pierit… este să conlucrăm ca o singură națiune pentru a ne ține oamenii la adăpost de un dușman care nu dorește altceva decât să ne distrugă modul de viață”, a spus Trump.

La Kabul, comandantul forțelor americane în Afganistan, generalul John Nicholson, a adus un omagiu membrilor coaliției conduse de NATO și forțelor de securitate afgane care au fost uciși de la căderea regimului taliban. Într-un discurs care a făcut referire la propria experiență de ofițer în Afganistan, din urmă cu 10 ani, Nicholson a subliniat cât de departe de obținerea păcii se află țara asiatică. „După cum știm, din păcate, numărul grupurilor teroriste a tot crescut din 11 septembrie 2001. Din cele 98 de grupări la nivel global, 20 provin din această regiune, regiunea Afpak” (Afganistan și Pakistan — n.r.), a deplâns generalul american.

Pe 11 septembrie 2001, extremiști islamici au deturnat trei avioane de pasageri către cele două turnuri ale complexului World Trade Center din New York și către Pentagon (sediul Departamentului Apărării al SUA). Un al patrulea avion s-a prăbușit la Shanksville, în statul Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii ce intenționau să deturneze aeronava pentru a ataca Washingtonul. Atacurile s-au soldat cu 2.977 de morți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...