Marşul a început în Piaţa Independenţei, locul în care în februarie 2014, peste o sută de ucraineni au murit în timpul luptelor dintre trupele Berkut şi opozanţii regimului Ianukovici. La evenimentul de azi au luat parte mii de ucraineni, dar şi şefi de stat şi de guvern din Moldova, Germania, Polonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Georgia. A fost prezent şi preşedintele Nicolae Timofti. Uniunea Europeană a fost reprezentată de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. 

Participarea acestor lideri la marşul din Piaţa Independenţei este o dovadă a solidarităţii europene, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi lumea occidentală. Acţiuni similare s-au desfăşurat şi în alte oraşe.

Marşul din Harkov, aflat sub controlul Kievului, a fost umbrit însă de un atentat. Trei oameni au murit, după declanşarea unui dispozitiv exploziv. Deflagraţia s-a produs la scurt timp de la începerea manifestaţiei, la care participau 500 de oameni. Alte peste zece persoane au fost rănite. Autorităţile de la Kiev au declarat că imediat a fost pornită o operaţiune antiteroristă, în urma căreia au fost reţinuţi patru suspecţi.

Criza politică din Ucraina s-a amplificat în noiembrie 2013, iar protestele de pe Maidan, soldate cu peste 100 de morţi au culminat pe 22 februarie 2014, cu înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia. După ce la putere a fost instituită o administraţie prooccidentală, Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea, iar în estul Ucrainei a izbucnit un conflict separatist, soldat cu peste 5.700 de morţi.