CEC respinge acuzațiile de fraudare a Registrului Alegătorilor: „Jurnaliștii RISE au verificat liste învechite”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Electorală Centrală spune că jurnaliștii RISE Project care au constatat că în listele electorale figurează sute de persoane decedate au avut la bază date învechite privind înregistrarea alegătorilor în Registrul de Stat al Alegătorilor.

CEC s-a autosesizat și a inițiat o procedură de control intern pentru a efectua verificarea datelor conținute în registru și anunță că s-a constatat că verificările făcute de jurnaliști au avut la bază date învechite privind înregistrarea alegătorilor în RSA.

„La moment, putem declara, cu toată certitudinea, că, spre regretul nostru, doar 3 din 100 de persoane, prezente în lista făcută publică, se mai regăsesc în RSA. Totodată, CEC continuă să examineze acest caz și deja a inițiat verificări complexe, cu antrenarea specialiștilor de la Serviciul Stare Civilă și Î.S. CRIS Registru”, spun responsabilii de la CEC.

„Fiind preocupată de întocmirea unor liste electorale corecte și veridice, CEC examinează și solicitările cetățenilor privind anumite deficiențe întîlnite în procesul de înregistrare a alegătorilor. Totodată, apreciem efortul jurnaliștilor care au efectuat această analiză care, cu siguranță, va facilita activitatea CEC la capitolul liste electorale”, mai anunță responsabilii de la CEC.

Citește și: Din cimitir în secțiile de votare: Constantin Tănase, Emil Loteanu sau Mihai Volontir, pe lista „alegătorilor” morți

Reporterii RISE Moldova au verificat peste 300 de persoane decedate, dintre care 100 pot vota. În lista sufletelor moarte, se regăsește și tatăl președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care va valida rezultatele alegerilor, dar și alte personalități, printre care regizorul Emil Loteanu și actorul Mihai Volontir. RISE Moldova a încercat să afle cât de mare este acest cimitir. Pentru aceasta, reporterii au mers atât la cimitirul Sfântul Lazăr, cel mai mare din ţară, cât şi la Cimitirul Central, unde sunt înmormântați, de regulă, cei care au făcut parte din elita politică, culturală și de afaceri a țării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...