CEC a verificat listele de alegători decedați publicate de RISE

Ca urmare a informațiilor apărute în presă vizavi de prezența în Registrul de Stat al Alegătorilor a persoanelor decedate, CEC s-a autosesizat și a inițiat imediat o procedură de control intern pentru a efectua verificarea datelor conținute în registru, iar în caz de confirmare să identifice cauzele.

CEC a constatat că verificările făcute de un grup de jurnaliști au avut la bază date învechite privind înregistrarea alegătorilor în RSA. Aplicația on-line de pe pagina web a Comisiei reflectă înscrisurile în listele electorale după ultimul scrutin desfășurat, și nu situația la zi. Doar 3 din 100 de persoane, prezente în lista făcută publică, se mai regăsesc în RSA.

Totodată, CEC continuă să examineze acest caz și deja a inițiat verificări complexe, cu antrenarea specialiștilor de la Serviciul Stare Civilă și Î.S. “CRIS Registru”.

CEC își reiterează apelul către toate instituțiile implicate în procesul de evidență și documentare a populației: administrația publică locală, organele de stare civilă și ÎS „CRIS „Registru” să-și fortifice eforturile pentru actualizarea datelor despre cetățenii Republicii Moldova.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.