Linkuri accesibilitate

Acord la Geneva pentru o încetare a focului pe întreg teritoriul Siriei


Secretarul de stat american John Kerry și șeful diplomației ruse Sergei Lavrov la conferința de presă de la Geneva
Secretarul de stat american John Kerry și șeful diplomației ruse Sergei Lavrov la conferința de presă de la Geneva

Acordul americano-rus va intra în vigoare luni 12 septembrie, la apusul soarelui, când începe sărbătoarea musulmană Eid al-Adha.

Statele Unite și Rusia au ajuns în noaptea de vineri spre sâmbătă la un acord asupra încetării focului în Siria, o înțelegere care ar putea deschide totodată calea primelor eforturi militare comune ale celor două puteri împotriva jihadiștilor.

Secretarul de stat american John Kerry și ministrul de externe rus Serghei Lavrov au spus că acordul la care au ajuns după negocieri-maraton la Geneva va intra în vigoare luni, 12 septembrie, la apusul soarelui, când începe sărbătoarea musulmană Eid al-Adha.

Lavrov a spus vineri noaptea că guvernul sirian, sprijinit de Rusia, a acceptat planul, iar opoziția moderată siriană, reprezentată de Comitetul Național de Negocieri, a spus sâmbătă că planul ar putea semnala „sfârșitul calvarului civililor” din Siria dacă va fi respectat. Alți lideri din opoziție s-au arătat mai sceptici. DPA îl citează pe reprezentantul Coaliției Naționale Siriene spunând că „acordul trebuie testat, pentru că noi nu avem încredere în regim și în aliații săi”.

Luni, când ar urma să intre în vigoare încetarea focului pe tot teritoriul Siriei, Statele Unite și Rusia vor începe pregătirile pentru crearea unui Centru Comun de Implementare, unde vor face schimb de informații pentru contracararea jihadiștilor. Centrul ar urma să devină operațional în jurul datei de 19 septembrie, când va trece la detalierea unei hărți a zonelor controlate de diferitele grupări armate.

Ca parte din aranjament, Rusia ar urma să nu permită avioanelor regimului de la Damasc să bombardeze zonele controlate de opoziția „moderată”, iar Statele Unite va ajuta la șubrezirea grupării Fath al-Sham, cunoscută în trecut ca Frontul Nusra, organizație extremistă ai cărei militanți sunt pe alocuri „amestecați” cu cei din grupări de opoziție moderate, sprijinite de Washington.

AP scrie că obiectivul cel mai important al planului este oprirea confruntărilor, astfel ca să poată fi reluat procesul de negocieri dintre opoziție și regimul președintelui Bașar al-Assad, tergiversat de multă vreme, în vreme ce cele două puteri se vor concentra asupra combaterii jihadiștilor.

Planul, cel puțin la nivel public și în primă fază, pare să marcheze depășirea multor luni de neîncredere între Rusia și Statele Unite, despre care președintele Barack Obama vorbea în urmă cu mai puțin de o săptămână.

Acum, Washingtonul și Moscova se aliniază într-un neașteptat parteneriat militar având ca țintă Statul Islamic și militanții afiliați grupării Al-Qaida, încercând în același timp să convingă regimul Assad și grupările de opoziție să pun capăt războiului civil soldat cu jumătate de milion de morți și milioane de persoane alungate de la casele lor.

Reuters a relatat sâmbătă că la câteva ore după anunțarea acordului americano-rus la Geneva luptele s-au reluat cu violență sporită la Alep, în nordul Siriei, într-un semnal că beligeranții vor să câștige cât mai mult teren înaintea armistițiului de luni.

Acordul convenit la Geneva a fost salutat sâmbătă de ministerul de externe al Turciei, de Uniunea Europeană și de mai multe guverne occidentale.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG