Comisia Europeană a finalizat un nou set de propuneri în vederea gestionării crizei refugiaților din Europa. Este vorba, inclusiv, despre un plan de distribuire a solicitanţilor de azil între statele membre. Noul pachet include propuneri privind crearea unui fond fiduciar, în valoare de două milioane de dolari, pentru Africa şi a unei liste de ţări din Balcani, dar şi Turcia, considerate sigure, ai căror cetăţeni nu pot cere azil în Uniunea Europeană. Planul va fi discutat astăzi în plenul Parlamentului European.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, înaintea şedinţei, că intenționează să le solicite statelor membre să aprobe de urgenţă un sistem comun de azil pentru a distribui imigranţii, aflați în prezent în număr mare în Italia, Grecia și Ungaria. În același timp, va cere îmbunătățirea controlului frontierelor externe ale Uniunii Europene și deportarea mai multor imigranți ilegali. Oficialii europeni au dat asigurări că vor oferi un răspuns rapid, hotărât și cuprinzător la criza refugiaților.

Potrivit celor mai recente date, publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite, de la începutul acestui an, peste 380.000 de imigranți și refugiați au ajuns în Europa prin traversarea Mării Mediterane. 2.850 şi-au pierdut viaţa sau au fost dați dispăruți.