„Conflictul dintre Consiliu şi carieră a început în 2015, după ce proprietarii carierei au refuzat să livreze gratuit primăriei pietriş şi nisip pentru reparaţia drumurilor din localitate. De asemenea, s-a cerut livrarea, la un preţ derizoriu, a materialelor necesare pentru reabilitarea pistei de la aeroport. Vă amintim că aeroportul a fost concesionat unei firme ce aparţine lui Ilan Shor, actualmente primar de Orhei, judecat pentru furtul miliardului de la BEM şi alte două bănci”, mai spune acesta.

Omul de afaceri mai povesteşte că imediat după pronunţarea sentinţei de către Curtea de Apel, la carieră a venit un executor judecătoresc însoţit de un poliţist, care a cerut administraţiei carierei să înceteze activitatea şi să scoată utilajele de pe teritoriu, precizând că accesul în carieră a fost blocat în mod abuziv de două maşini de mare tonaj. „La intrare au fost amplasate două autovehicule cu oameni care s-au prezentat a fi de la garda populară. Instanţa de judecată nu a dispus blocarea accesului în carieră şi nici sechestrarea bunurilor aflate pe teritoriu”, a adăugat Nastas. 

„Cariera de la Orhei nu este singura firmă de la care Ilan Shor, prin interpuşi, mai exact prin Asociaţia Obştească „Pentru Orhei” pe care şi-a creat-o, estorchează materie primă pentru realizarea proiectelor din oraş”, adăugat Iurie Nastas.
 
Totodată, omul de afaceri afirmă că Primăria Orhei vrea să preia forţat controlul asupra carierei: „Primăria Orhei nici nu ascunde faptul că îşi doreşte preluarea forţată a carierei, afirmând acest lucru într-un comunicat de presă. Instituţia invocă, însă, o minciună crasă, şi anume faptul că această carieră nu şi-ar fi achitat taxele locale. Ţinem să precizăm că, anual, cariera varsă 1,5 milioane de lei în bugetul primăriei, aceasta însemnând circa 6 la sută din totalul taxelor care se acumulează în localitate, iar acest lucru poate fi uşor verificat. Sistarea activităţii carierei este un atentat la proprietatea privată şi creează un precedent deosebit de periculos. Iar cel mai grav este că 80 de familii rămân fără sursă de existenţă. Proprietarii şi angajaţii carierei îşi rezervă dreptul de a protesta împotriva acestor abuzuri şi anunţă că se vor adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

Potrivit informaţiilor, sentinţa Curţii de Apel a fost emisă pe 5 septembrie, fără ca proprietarii carierei să fie anunţaţi despre examinarea ei şi fără ca aceştia să se poată apăra în instanţă, un drept fundamental încălcat grav.

„Iniţial, administraţia locală s-a adresat la Judecătoria Orhei cerând sistarea activităţii carierei pe motiv că aceasta nu şi-ar fi onorat o obligaţie veche de aproape 20 de ani, care se referă la recultivarea carierei exploatate. Judecătoria nu a admis solicitarea, motivând că nu există temei. Ulterior, administraţia locală a contestat decizia la Curtea de Apel, care luni a pronunţat sentinţa, încălcând normele legale”, spun reprezentanţii acestei afaceri.