„Construcţiile au început în toate localităţile în apropiere de bariera cu Gaza”, o enclavă palestiniană controlată de mişcarea islamistă Hamas din 2007, a precizat site-ul de informaţii Ynet. Gadi Yarkoni, director al consiliului regional din Eshkol, care include majoritatea localităţilor israeliene limitrofe Fâşiei Gaza, a confirmat pentru AFP începerea lucrărilor, fără a da mai multe detalii.

Armata şi Ministerul Apărării din Israel au refuzat orice comentariu. Potrivit media, bariera de beton, care va coborî adânc în sol, va fi echipată cu senzori care să permită detectarea unor eventuale activităţi de excavare şi va acoperi la final cei 60 de kilometri de graniţă între Israel şi enclava palestiniană.

Fâşia Gaza a fost, între 2008 şi 2014, teatrul a trei războaie între Israel şi inamicul său, Hamas. Datorită tunelelor săpate la Gaza, palestinienii pot face contrabandă sau să atace Israelul, cum au făcut în timpul războiului din 2014.

Israelul a anunţat că a distrus 30 de tuneluri în timpul războiului, dar Hamas afirmă că tot continuă să construiască. Descoperirea şi scoaterea din folosinţă a două tuneluri de către Israel a condus, în mai 2016, la cea mai gravă situaţie de tensiune de la războiul din 2014.