Ghimpu, despre decretul lui Şevciuk: Există riscul repetării scenariului din Crimeea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu apreciază că decretul liderului separatist de la Tiraspol de aderare a Transnistriei la Rusia reprezintă un pericol pentru securitatea Republicii Moldova și că există pericolul repetării scenariului din Crimeea.

„Acest “decret” vine în urma exercițiilor militare comune cu participarea militarilor ruși și a celor ai autoproclamatei RMN care au avut loc pe teritoriul Republicii Moldova în luna august a anului curent. Acest așa-zis “decret” demonstrează încă odată în plus că formatul „5+2” nu funcționează, iar Republica Moldova trebuie să-și stabilească o politică clară și consecventă privind reglementarea conflictului moldo-rus. Condamn aceste acțiuni și consider că la etapa actuală singura soluție este declararea teritoriului ocupat de către Federația Rusă, altfel există riscul repetării scenariului realizat în Ucraina ce ține de anexarea Crimeei”, a reacționat Ghimpu.

Amintim că, liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanţii la scrutin au votat pentru independenţa regiunii şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

În context, autorităţile moldoveneşti au anunțat că se adresează către actorii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean cu rugămintea de a lua atitudine faţă de actul emis la 7 septembrie curent de către liderul de la Tiraspol în vederea evitării unei derapări a procesului de negocieri şi apariţiei unor noi tensiuni în această parte a Europei.

Preşedinţia română a precizat că astfel de acţiuni se înscriu într-o „retorică provocatoare”, în contextul aşa-ziselor alegeri prezidenţiale din regiune şi se impune o „atitudine reţinută”.

„Apreciem că declaraţiile la care faceţi referire se înscriu într-o retorică provocatoare, în contextul apropierii aşa-ziselor alegeri prezidenţiale programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnistreană. În acest context, se impune o atitudine reţinută şi o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor”, precizează purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, potrivit Mediafax.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...