Reacţia Bucureștiului la decretul transnistrean de aderare la Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedinţia română, prin purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, referitor la decretul liderului separatist de la Tiraspol de aderare a Transnistriei la Rusia, că astfel de acţiuni se înscriu într-o „retorică provocatoare”, în contextul aşa-ziselor alegeri prezidenţiale din regiune şi se impune o „atitudine reţinută”.

„Apreciem că declaraţiile la care faceţi referire se înscriu într-o retorică provocatoare, în contextul apropierii aşa-ziselor alegeri prezidenţiale programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnistreană. În acest context, se impune o atitudine reţinută şi o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor”, precizează purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, potrivit Mediafax.

De asemenea, România reafirmă „poziţia sa fermă” potrivit căreia este necesară o soluţie politică, negociată, în dosarul transnistrean, cu respectarea deplină asuveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Citește și: Șevciuk vrea unirea Transnistriei cu Rusia; A semnat un decret de aderare

„Este nevoie de progrese în formatul „5+2”, care rămâne cadrul unic pentru identificarea unei astfel de soluţii, iar România susţine eforturile Preşedinţiei-în-exerciţiu a OSCE în acest scop”, potrivit sursei citate.

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanţii la scrutin au votat pentru independenţa regiunii şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

Citește și: Pavel Filip: Decretul lui Șevciuc privind unirea Transnistriei cu Rusia este populist

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată acţiunea liderului de la Tiraspol. Doar prem-ministrul Pavel Filip a declarat că va veni cu o reacție după ce se va documenta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...