UE lansează cel mai amplu program de asistenţă umanitară din istoria sa, oferind carduri refugiaţilor sirieni din Turcia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană a anunţat joi lansarea celui mai important program de asistenţă umanitară din istoria sa, prin care alocă 348 de milioane de euro pentru cele mai vulnerabile familii de refugiaţi din Turcia şi introduce un sistem nou de transfer al fondurilor – carduri bancare ce vor fi încărcate lunar, care le permit să îşi aleagă cheltuielile, relatează AFP.

Începând din luna octombrie, refugiaţii vor primi carduri de debit pe care va fi virată o sumă lunară. „Astfel, oamenii îşi vor putea cumpăra mâncare, îşi vor putea închiria o locuinţă sau vor putea plăti taxele şcolare pentru copiii lor”, a explicat comisarul european pentru asistenţă umanitară şi gestionarea crizelor Christos Stylianides. Numărul celor care vor primi cardurile va creşte treptat, pentru a ajunge în primul trimestru al lui 2017 la un milion, din totalul de trei milioane de refugiaţi din ţară.

El a calificat acest program, numit „Plasă de securitate socială de urgenţă”, drept „revoluţionar”. Peste 90% dintre refugiaţii sirieni din Turcia trăiesc în sate şi oraşe, alături de populaţia locală, iar cardurile de debit le vor permite să fie autonomi şi să aibă „demnitatea de a alege” cum vor să îşi cheltuiască banii, a adăugat comisarul.

Potrivit C.E., acesta este şi un mijloc de a sprijini economia locală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...