Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

25 Aprilie, 2024

ANRCETI a stabilit noi obligaţii speciale preventive SA „Moldtelecom” privind asigurarea accesului la infrastructura reţelei sale fixe şi în bandă largă

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a aprobat, în şedinţa sa publică din 26 septembrie 2013, un set de obligaţii speciale preventive pentru SA „Moldtelecom” în legătură cu puterea sa semnificativă pe piaţa accesului cu ridicata la infrastructura de reţea la un punct fix (Piaţa 4) şi pe piaţa accesului cu ridicata în bandă largă (Piaţa 5). Hotărârile respective ale Consiliului au intrat în vigoare la data aprobării, iar partea dispozitivă a acestora va fi publicată în Monitorul Oficial.

Hotărârile date au fost elaborate în temeiul art. 53 alin. (1) şi (3) din Legea comunicaţiilor electronice, care prevede că ANRCETI efectuează analiza pieţelor relevante cel puţin o dată la 2 ani, în scopul constatării existenţei concurenţei efective pe aceste pieţe, şi este în drept, în urma unei asemenea analize, să revadă măsurile de reglementare preventivă în vederea menţinerii, modificării sau retragerii obligaţiilor speciale impuse anterior furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele respective.

În urma analizei pieţelor 4 şi 5, ciclul doi, ANRCETI a constatat că pe aceste pieţe persistă bariere semnificative pentru intrarea pe ele a altor furnizori şi lipseşte concurenţa efectivă. În baza acestor concluzii, Consiliul de Administraţie al ANRCETI prin Hotărârile sale nr. 5 şi 6 din 14.02.2013 a identificat pieţele menţionate drept susceptibile reglementării preventive şi a desemnat SA „Moldtelecom” în calitate de furnizor cu putere semnificativă pe aceste pieţe.

În baza acestor hotărâri, ANRCETI a impus SA „Moldtelecom”, în cazul pieţei 4, un set de obligaţii noi privind oferirea pentru orişicare furnizor solicitant a accesului la infrastructurile sale de canalizaţie telefonică şi de stîlpi telefonici în vederea instalării şi operării unor infrastructuri de cabluri, a accesului la bucla şi subbucla sa locală din cupru şi fibră optică, precum şi la infrastructura sa de reţea de acces NGA. Conform hotărârii ANRCETI, SA „Moldtelecom” are obligaţia să elaboreze şi să publice pe pagina sa de Internet următoarele oferte de referinţă: pentru acces la bucla şi sub-bucla locală, pentru acces la canalizaţia telefonică, pentru acces la stâlpii telefonici, pentru servicii de colocare, precum şi acordurile tip pentru accesul la serviciile cuprinse în ofertele respective.

În cazul pieţei 5, Consiliul de Administraţie al ANRCETI a decis să menţină obligaţiile speciale preventive impuse SA „Moldtelecom” prin Hotărârea sa nr. 6 din 28.03.2011, operând în ele unele modificări şi completări. Acestea vizează, în principal, obligaţia SA „Moldtelecom” de a oferi oricărui furnizor solicitant accesul în bandă largă la bucla/sub-bucla sa locală din cupru sau fibră optică echipată cu echipamente active de acces, ca DSLAM, OLT sau alt echipament similar.

Potrivit hotărârilor menţionate, SA „Moldtelecom” are obligaţia să asigure transparenţa în furnizarea serviciilor nominalizate mai sus, inclusiv publicarea ofertelor de referinţă pentru aceste servicii, nediscriminarea furnizorilor solicitanţi, inclusiv în raport cu serviciile proprii în bandă largă cu amănuntul, orientarea preţurilor la costuri şi implementarea evidenţei contabile separate.

Piaţa accesului cu ridicata la infrastructura de reţea la un punct fix cuprinde serviciile de acces total la bucla şi sub-bucla locală de cupru, acces partajat la bucla locală de cupru, acces total la bucla locală bazată pe fibre optice. Piaţa accesului cu ridicata în bandă largă include serviciile de acces în bandă largă bazate pe tehnologii ADSL şi tehnologii pe suport de fibră optică.

Specialiştii ANRCETI consideră că impunerea noilor obligaţii speciale SA „Moldtelecom” privind asigurarea accesului la infrastructura reţelei sale fixe va încuraja furnizorii alternativi să instaleze reţele proprii de fibră optică sau reţele în baza infrastructurii SA „Moldtelecom”, factor care va stimula concurenţa în raioanele republicii, unde piaţa serviciilor de acces în bandă largă este foarte concentrată. În urma concurenţei bazate pe infrastructuri, vor avea de câştigat, în principal, utilizatorii finali care vor beneficia de un spectru mai larg de oferte şi servicii în bandă largă.

27 septembrie 2013

Ultima actualizare: 27/09/2013