Redacţia News Maker a intrat în posesia unei înregistrări audio de la această şedinţă de judecată, care a fost închisă.

„Domnilor judecători, vă rog să citiţi tot ce a declarat Shor. Citiţi cu atenţie. Este de râs şi de plâns. Aş dori să invit martori aici care vor demonstra că Ilan Shor a făcut declaraţii calomnioase. El a făcut-o foarte nepoliticos. Shor nu spune că am luat împrumuturi de la BEM, el a spus că el a luat credit de la BEM. El spune că eu am cerut banii! Vă puteţi imagina că fără vreun document cineva ar putea oferi 48 milioane de dolari? Totuşi, trebuie să fie o logică. A luat la telefon 48 de milioane şi i le-a dat lui Platon”, a spus omul de afaceri în sala de judecată.

„Domnule procuror, dumneavoastră scrieţi că eu am aranjat obţinerea unui împrumut. V-aţi închipuit vreodată cum puteam să organizez asta? Unde este investigaţia amplă, completă şi obiectivă a cazului? Cum aş fi putut organiza asta? Dacă vă amintiţi, în februarie 2014, trei lideri ai coaliţiei au apărut la televizor şi au spus că Platon cumpără parlamentari. A fost aşa ceva? A fost aşa ceva? Din februarie 2014 eu aici nici cu un picior nu am călcat”, a mai spus Platon.

Din mărturia lui Platon, făcută în cadrul procesului, rezultă că valoarea tranzacţiei de care acesta este acuzat este de 48 de milioane de dolari.

„Trebuie să spun că tranzacţia a fost de 75 de milioane de dolari. Fapt despre care domnul procuror tace. El vorbeşte doar despre 48 de milioane. Dar unde s-au pierdut ceilalţi bani? Este clar, de restul au fost cumpărate acţiuni la Victoriabank”, mai explică Platon.

Totodată, Platon a dat asigurări că în spatele cazului Insidown stă prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc.

„Astăzi Victoriabank este controlată de Plahotniuc. Clădirile sunt controlate de Plahotniuc, acestea sunt exploatate, chiria este plătită. Toate acestea există. Acum se încearcă să fie învinovăţit Platon de dispariţia celor 48 de milioane de dolari din miliard. Ştiţi, nu a fost aleasă persoana potrivită. Chiar nu e corect”, a continuat Platon. 

Potrivit lui Platon, „procurorii arată intenţionat doar o parte din tranzacţie, pentru că dacă va fi făcută publică toată înţelegerea privind acţiunile Victoriabank, va trebui pus sechestru pe toate acţiunile băncii, care îi aparţin lui Plahotniuc”.

„El a cerut să fie notat în procesul verbal că 38.3% din acţiuni au fost cumpărate pe bani furaţi de la BEM, iar beneficiarul creditelor este Vladimir Plahotniuc. Şi te rog, domnule procuror, să fie arestate imediat până nu au fost transferate pe numele altei persoane. Dacă nu va fi făcut acest lucru, atunci consecinţele vor fi pe conştiinţa dumneavoastră”, a mai spus omul de afaceri.

„Vă amintiţi de anul 2014? Strigăte, gălăgie, nu se putea organiza adunarea la Victoriabank şi tot aşa mai departe. Asta înseamnă că investitorii au avut întrebări la domnul Shor. Mai apoi, pentru tranzacţie a fost desemnat omul de afaceri din anturajul lui Plahotniuc, Iaralov şi Ilan Shor a început înţelegerea. Deci, la început Iaralov şi Shor au spus că lor nu le ajung active”, a declarat Platon, adăugând că această tranzacţie a început în noiembrie 2014 şi a fost în valoare de 75 de milioane de dolari.

„El nu a avut destui bani. L-au rugat să organizeze împrumutul interbancar de 20 de milioane de dolari: câte 10 milioane de la Moldindconbank şi Agroindbank. Moldindconbank şi Agroindbank timp de trei luni au oferit câte un împrumut de 10 milioane de dolari pentru două luni pentru Banca de Economii. Dar investitorii au cerut ca acţiunile care făceau obiectul tranzacţiei să fie gajate pentru acest credit interbancar. Au ajuns la un acord. Dar, în conformitate cu legile Republicii Moldova, aceste acţiuni trebuiau înregistrate la Banca Naţională. Şi, timp de trei zile, Banca Naţională, deşi de obicei durează 60 de zile, dă permisiunea de a face acest lucru. Singurul lucru care i-a dat de gol a fost că avocatul personal al lui Shor, Denis Ulanov, a avut legătură cu aceste documente, iar acum îi reprezintă interesele”, a continuat Platon.

Continuarea pe NewsMaker.md

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.