Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O vizită la ÎNCHISOAREA CONTRASTELOR

O vizită la ÎNCHISOAREA CONTRASTELOR

Reprezentanții Amnesty International Moldova (AIM) au vizitat, la 7 septembrie, Penitenciarul nr.13 din Chișinău, pentru a discuta cu deținuții, în special cu cei din subsolul penitenciarului, din celule disciplinare. Conform calificărilor experților naționali și internaționali, din spusele deținuților și avocaților acestora, condițiile de detenție din penitenciar încalcă drepturile fundamentale ale omului, acest fapt devenind motiv al sutelor de condamnări ale RM la CtEDO.

Amnesty International Moldova a solicitat Ministerului de Interne și Departamentului Instituțiilor Penitenciare să permită accesul în celulele unor deținuți care, în ultimele luni, au emis alegații grave de tortură și rele tratamente în detenție, precum ar fi cea a lui Vladimir Filat sau Veaceslav Platon. Instituțiile responsabile au interzis accesul experților în celule respective.
„O închisoare a contrastelor”, este concluzia reprezentanților Amnesty International Moldova, în urma vizitei la penitenciarul nr.13, din cauza, pe de o parte, a existenței unor celule supraaglomerate, grupuri sanitare murdare și aer impregnat cu miros de canalizare, sistem de aerisire nefuncțional și pe de altă parte existența unor celule renovate din contul deținuților, dotate cu frigidere, televizoare, ferestre din termopan și cuptoare cu microunde.

Amnesty International Moldova reiterează solicitarea, adresată repetat organelor de resort, de a închide Penitenciarul nr.13, din cauza condițiilor de detenție inumane și degradante, acesta fiind motivul celor mai multe dosare pierdute de R. Moldova la CtEDO. Milioane de lei au fost plătite de statul RM, începând cu anul 2002, pentru încălcarea art.3 CEDO, contra torturii, condițiilor inumane și degradante. Deși, de mai mulți ani, statul vorbește despre construirea unui nou penitenciar, până în acest moment, aceasta rămâne a fi o vorbă goală.
Demnitatea umană este lezată zilnic de către statul R. Moldova, inclusiv în detenție. Dreptul de a nu fi supus unui tratament inuman și degradant este unul absolut, dar încălcat de statul Republica Moldova în ciuda semnării mai multor documente internaționale în domeniu. Amnesty International Moldova a solicitat, în repetate rânduri, sistarea activității Penitenciarului nr.13, care nu corespunde nici unui standard din domeniul drepturilor omului. Moldova pierde zeci de dosare la CtEDO, plătind sume enorme persoanelor schilodite în Penitenciarul nr.13.

Un stat care se absolvește de la răspundere față de cetățenii săi, indiferent unde aceștia se află, este un stat care se absolvește de oameni.