„În Republica Moldova, o societate întreagă, diversă din punct de vedere etnic şi cultural, inclusiv conaţionalii noştri care îşi spun moldoveni, români sau basarabeni, mare parte din ei cetăţeni români, e supusă unui crunt genocid social de către o guvernare antipopulară. Această guvernare este produsul abuzurilor, a şantajului şi manipulărilor unui individ care controlează justiţia şi instituţiile coercitive ale statului, din 2005 încoace, şi care nu a lipsit de la guvernare nici măcar o zi, din 2009 până în prezent”, spune Andrei Năstase, în adresarea sa.

„Şase ani de zile, sub flamuri europene şi cu promisiuni mincinoase de integrare, speculând miturile geopolitice şi teama Occidentului,  Plahotniuc ne-a falimentat, profanând ideea de stat de drept, democraţie, civilizaţie. Astăzi, continuând cu aceleaşi sperietori, Plahotniuc mai vinde un mit, cel al unirii. Fluturând sperietoarea unirii cu România, el consolidează electoratul socialistului Igor Dodon, un candidat la funcţia de preşedinte pe care oligarhul îl controlează, crescând şansele de succes ale acestuia. Totodată, Plahotniuc creează Bucureştiului iluzia că lucrează pentru România, finanţând asociaţii unioniste şi promovând tema unirii în media pe care o controlează. Aşa cum a compromis tema europeană în RM, Plahotniuc va compromite iremediabil şi acest subiect, ucigând visul unor tineri romantici, ca şi părinţii lor odinioară”, se mai spune în apel.

„Deschideţi ochii, dragi politicieni români, şi nu vă mai lăsaţi manipulaţi de acest interlop de talie regională!”, conchide Andrei Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.