Proiectul cuprinde patru componente. „Este vorba despre instalarea a circa 140 de puncte termice individuale, instalarea a trei motoare cu gaze cu generare, înlocuirea pompelor cu ventilare şi înlocuirea unui cazan pe cărbune cu altul pe biomasă”, a declarat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

Deputaţii i-au adresat responsabilului de la Ministerul Economiei întrebări legate de majorarea tarifelor în urma efectuării lucrărilor de modernizare a SA „CET-Nord”. „Există posibilitatea ca tarifele să fie majorate până în 2017. Dacă nu se fac acum reutilările, atunci majorarea tarifului poate fi cu mult mai ascendentă”, a precizat Valeriu Triboi.

De asemenea, deputaţii PL, PCRM şi PSRM s-au arătat deranjaţi de faptul că SA „CET-Nord” se află pe lista obiectivelor de stat propuse spre privatizare. „Care este sensul să pompăm 7 milioane de euro şi imediat întreprinderea să fie privatizată?”, a întrebat deputatul liberal Gheorghe Brega.

„Lipsa de bani va obliga guvernul să meargă repejor cu privatizarea unor obiective rentabile, ceea ce nu au reuşit să ia comuniştii. Asta înseamnă că va fi anul asta, în câteva luni de zile. În cazul în care întreprinderea se privatizează, cine va întoarce creditul?”, a întrebat în context liderul PL, Mihai Ghimpu.

Drept răspuns, Triboi a menţionat că odată ce SA „CET-Nord” va fi privatizată, împrumutul va trece pe seama noului proprietar. „După ce se va ratifica în Parlament, Ministerul Finanţelor va semna un contract de recreditare cu SA „CET-Nord” şi ulterior, din tarife, vor fi recuperate investiţiile”, a precizat Triboi.

În context, socialista Zinaida Greceanîi a propus ca în textul Acordului să fie inclus un nou articol care să asigure după ratificare încheierea Acordului de recreditare cu SA „CET Nord” în 45 de zile. Propunerea a fost votată unanim.

Costul total al proiectului este de 10 milioane de euro, dintre care 3 milioane vor fi oferite sub formă de grant de către Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P). Avantajele economice obţinute în urma creşterii producerii energiei electrice şi a economiilor de electricitate vor însuma anual 52 de milioane de lei. Mai mult, în urma aplicării proiectului se vor diminua emisiilor de bioxid de carbon.