Colectările ilicite de bani în școlile din Chișinău stârnește reacții dure la Ministerul Educației

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul educației Corina Fusu a convocat o ședință cu șefii direcțiilor responsabili de domeniul învățământului din Chișinău ca urmare a multiplelor adresări din partea părinților, elevilor, societății civile și ca rezultat al autosesizării Ministerului Educației privind cazurile de corupție în școlile și grădinițele din capitală.

Potrivit unui comunicat de presă, în deschiderea ședinței, ministrul educației Corina Fusu și-a exprimat indignarea în legătură cu fenomenul ce a luat amploare în municipiul Chișinău, accentuând faptul că nu există acte normative care ar admite sau recomanda colectarea unor sume bănești în alte scopuri decât cele prevăzute de legislație.

„Atrag atenția asupra necesității reacționării prompte a administrației DGETS Chișinău la orice caz de corupere pasivă sesizat. Lipsa transparenței financiare, dar și neinformarea părinților favorizează colectarea ilicită a banilor, în special pentru înscrierea copiilor la grădiniță și în clasa I, asigurarea elevilor cu manuale, activitatea grupelor cu program prelungit etc”, a spus Corina Fusu.

Ministrul a solicitat solicită DGETS desfășurarea în toate instituțiile de învățământ general a ședințelor cu părinții; monitorizarea activității asociațiilor de părinți, împreună cu organele de drept; monitorizarea, în colaborare cu organele financiare teritoriale, a cheltuielilor instituțiilor de învățământ în conformitate cu resursele bugetare.

În cadrul întrunirii s-a discutat și despre necesitatea trecerii instituțiilor de învățământ la autonomie financiară. În acest context, Lilia Babuc, șef al direcției de profil a sect. Ciocana a menționat că unor manageri le convine situația actuală. „Este mult mai ușor să invoci insuficiența surselor alocate de stat și să colectezi bani de la părinți, decât să îți asumi responsabilitatea pentru gestionarea bugetului școlii”, a spus Babuc.

La momentul actual în Chișinău activează 340 de instituții de învățământ general.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...