Curtea de Apel a decis: Veaceslav Platon va rămâne în arest preventiv

Omul de afaceri Veaceslav Platon va rămâne în arest preventiv, după ce miercuri, 7 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a lăsat în vigoare decizia primei instanțe, adică a judecătoriei Buiucani.

Unul din avocații milionarului, Eduard Rudenco a declarat presei că în cadrul ședinței de azi de la Curtea de Apel s-a solicitat interogarea a doi martori, însă acest lucru a fost refuzat pe motiv că audierea martorilor nu a fost solicitată în prima instanță.

Veaceslav Platon a cerut audierea soției sale, dar și a unui reprezentant al organului de urmărire penală, în special ofițerul care s-a ocupat de căutarea lui.

În plus, avocata Ana Ursachi a relatat că clientul său l-ar fi acuzat, în cadrul ședinței de judecată, pe prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ca fiind principalul beneficiar al banilor delapidați din cele trei bănci falimentare.

Totodată, omul de afacerii-ar fi acuzat de complicitate la ”furtul miliardului” pe  președintele Parlamentului, Andrian Candu, ex-guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, precum și foștii premieri Iurie Leancă și Chiril Gaburici.

Reamintim că magis­tra­ții Jude­că­to­riei Buiu­cani au pre­lun­git joi, 1 septembrie, man­da­tul de arest pe numele lui Vea­ce­slav Pla­ton..

Atunci, în timp ce era scos din sala de ședințe acesta a decla­rat pre­sei că dosa­rul său este unul fabri­cat. El a strigat că ”judecătorii sunt controlaţi de Plahotniuc”. Tot el a spus că „nu are parte de un proces corect”.

Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova, luni seara, 29 august. Este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 000 000 de lei.

Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.